Valér
4 °C
8 °C

MSZP: Az egység kongresszusa

2001.06.09. 16:47
Mindenki leadta a kését a ruhatárban - jellemezte a szocialisták miniszterelnök-jelölő kongresszusát az egyik küldött, miután már a huszadik beszéd hangzott el arról, hogy egységesnek kell lenni, le kell győzni a Fideszt, és Medgyessy mindenkié. A kongresszuson egyébként tényleg nyoma sincs az elmúlt hónapokat jellemző hatalmi harcoknak, egyedül csak Horn Gyula fájlalta, hogy Németh Miklós visszalépett, és Vitányi Iván tette szóvá, hogy nem volt helyes a marakodás.
Az MSZP miniszterelnök-jelölő kongreszusának talán az volt a fénypontja, amikor a küldöttek délidőben ebédelni kezdhettek, ekkorra már lezajlott a nyitóbeszéd, és a párt élvonalából már szinte mindenki elmondta a magáét. Így a szürke eminenciások és a partnerszervezetek felszólalói az üres sorok előtt fejthették ki nézeteiket.

Kovács László pártelnök
Kovács László pártelnök meglepően humorosan szólt a küldöttekhez. Élcelődött a kormányfő körüli személyi kultuszról, megemlítve, hogy a '60-as '70-es években volt divat az állami vezetők interjúinak kiadása, de még akkor sem voltak olyan hívalkodóak, hogy nemzeti színű lett volna a kötet színe, hisz Orbán interjúkötetében a kérdéseket pirossal, a válaszokat pedig zölddel szedték. Kovács konzekvensen elvtársainak szólított küldött-társainak jelezte, hogy az MSZP felszámolja a korrupciót, és megígérte, nem lesz Fidesz-közeli Ezüsthajó Kft. mintájára MSZP-közeli Aranyhajó Kft.

Kovács megismételte: magától lépett vissza a miniszterelnök-jelöltségtől, mert inkább lesz egy győztes csapat második embere, mint egy vesztes párt vezetője. Tóbiás József, a párt leendő második embere után kapott szót, de azt nem lehet tudni, pontosan miről beszélt, mindenki csak annyit jegyzett meg a szónoklatból, hogy az csaknem hangosabb volt, mint Torgyán József hírhedt ceglédi szereplése.

A volt miniszterelnök beszédében gyakorlatilag megismételte Kovács László Fideszt ócsároló eszmefuttatását, s megnyugtatta a jelenlévőket: Medgyessy Péter nem esik hatalmi mámorba. Tőle aztán nem kell félteni a demokráciát. Megkérte a küldötteket, hogy ne emlegessék sokat a Fidesz győzelmét, mert még a végén komolyan veszik, s elhiszik. Szegvári Katalin és Inotay András független értelmiségiként lépett az emelvényre, akiket elégedetten hallgatott a hallgatók körében helyet foglaló Kállai Ferenc, Jancsó Miklós és Bacsó Péter. Eközben mosolyogva sétálgatott a folyosón Medgyessy, s boldog-boldogtalannal szót váltott.

A legnagyobb örömmel Göncz Árpádot fogadták a küldöttek, akik felállva tapsoltak a volt államfő tiszteletére. Délután háromnegyed négyre sikerült a kongresszusnak elfogadnia a "Program a nemzetnek" címet viselő választási program tézisét. Ennek három legfontosabb eleme: a jóléti rendszerváltás, a demokratikus és modernizációs fordulat. Az MSZP miniszterelnök-jelöltjéről ezekben a pillanatokban dönt a kongresszus, az egyetlen jelölt a posztra: Medgyessy Péter.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft