Szilárda
-4 °C
2 °C

Az MSZP korrupciót sejt a kormányjavaslat mögött

2000.11.06. 15:04
Rendkívüli házbizottsági ülés tart szükségesnek a szocialisták parlamenti frakciója, mert egy kormányjavaslat szerint elengednék a költségvetési szervek összes adótartozását. Ez a pazarlásáról elhíresült Környezetgazdálkodási Intézet esetében másfél milliárdos könnyítést jelentene. Az MSZP a kéklámpahasználat szigorítását is kezdeményezi.
Rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezte hétfőn Kovács László pártelnök, az MSZP-frakció nevében, mert szerinte a kormány korrupcióra és súlyos visszaélésekre lehetőséget adó törvényjavaslatot kíván keresztülvinni a parlamentben, amikor egy készülő új törvényben öt évre visszamenőleg elengedné a költségvetési szervek összes adótartozását.

kl Kovács felhívta a figyelmet a Környezetgazdálkodási Intézet esetére, mely szervezet több mint félmilliárd forint áfabefizetési kötelezettség alól mentesül, ha a javaslat törvényerőre emelkedik. A szocialista képviselőcsoport nevében Kovács kijelentette: a parlamentnek tisztáznia kell, hogy ,,kinek milyen különös érdeke fűződik ahhoz, hogy öt évre visszamenőleg a kormány elengedje a költségvetési szervek összes adótartozását."

A pártelnök a tájékoztatón kitért a Torgyán József vagyonnyilatkozata körül kialakult vitára is, amikor kijelentette, hogy az ügyet vizsgáló bizottság felállítása időhúzás, hiszen a tisztázandó kérdés egyértelmű: igazat mondott-e Torgyán 1998-ban, amikor - mint ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk - mindössze egy lakás egy hatodának a tulajdonosának vallotta magát, vagy nem. Kovács szerint ha igaz volt a két év előtti vagyonnyilatkozat, a miniszternek számot kell adnia gyors gyarapodásának körülményeiről, ha viszont Torgyán két éve elhallgatta vagyoni helyzetét, akkor vállalnia kell a következményeket.

Áder: semmi sem indokolja a szavazás halasztását
Az Országgyűlés elnöke szerint az MSZP egyetlen olyan tényt sem tudott közölni, illetve amely indokolttá tenné, hogy elhalasszák az adótörvények módosításának keddi zárószavazását - mondta Áder János, hétfőn késő délután, a szocialisták kezdeményezésére összehívott rendkívüli házbizottsági ülést követően. A házelnök nehezményezte, hogy a szocialisták aggályait jóformán hamarabb ismerte meg a sajtó, mint a Ház vezetése.
A pártelnök hozzátette, hogy az MSZP minden képviselője hajlandó vagyoni helyzetének átvilágítására. A párt ezért úgy módosítaná a vonatkozó házszabályt, hogy az országgyűlés mentelmi bizottsága hasonló esetekben hozzáférhessen a politikusok adataihoz.

Az MSZP a héten azt is indítványozza a parlamentben, hogy a közlekedési miniszter korábbi balesete nyomán váljon kétszintűvé a megkülönböztető jelzés használatának szabályozása. Kovács szerint ugyanis tarthatatlan, hogy a belügyminiszter személyes hatáskörébe tartozik jelenleg a kérdés.

A pártelnök végül élesen bírálta a kormány politizálási gyakorlatát, amikor Európában példa nélkülinek nevezte azt a politikai stílust, ahogy az Orbán-kabinet a civil szervezetek, az érdekegyeztetési fórumok és a szakszervezeti szervek álláspontjainak teljes figyelmen kívül hagyásával hozza meg döntéseit. Kovács szerint a jelenlegi kormány semmibe veszi a társadalmi párbeszéd intézményeit, és költségvetési javaslatát is törvényes alapok nélkül kívánja elfogadtatni a parlamenttel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!