Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az MSZP egyre kevésbé lát fantáziát a kisebbségi kormányzásban

2008.04.14. 14:11
A szocialisták nem lelkesedtek Gyurcsány Ferenc jövőképéért: az MSZP országos választmánya egyáltalán nem szapulta az SZDSZ-t, inkább a miniszterelnök terveit találta bizonytalannak.

Az MSZP választmányi tagsága erős kritikával fogadta Gyurcsány Ferenc beszámolóját, amelyben a kormányfő kétéves kisebbségi kormányzást prognosztizált. A szocialisták az Index információ szerint már nem találják annyira vonzónak az önállóságot.

A szombati testületi ülésen Suchman Tamás mondott hosszas beszédében azt kérte számon, hogy miként lehet megteremteni a biztonságos kormányzás hátterét kisebbségben. Suchman szerint az MDF nem alkalmas a koalíciós partner pótlására. A tízéves közös kormányzás alatt ugyanis bebizonyosodott, hogy az MSZP és az SZDSZ tábora a társadalmi kérdések 60-70 százalékában egyetért, ez az összecsiszolódás azonban más párttal nincs meg. A politikus szerint a tíz év el is koptatta a két pártot, ezért nem lehet megspórolni a szerepek újragondolását. Suchman szerint az MSZP és az SZDSZ nem egy osztálynyi nebuló, ahol a diákok sorsa azon múlik, hogy ki lesz az osztályfőnök. A két párt szerinte társadalmilag sokkal beágyazottabb szervezet.

Úgy tudjuk, hogy az SZDSZ-t egyetlen választmányi tag sem kritizálta a koalíciós válságért. A szakítás viszont több felszólalásban is előkerült, de senki sem említette pozitív kontextusban. A testület többségi szavazással teljes felhatalmazást adott Simon Gábor választmányi elnöknek arra, hogy a koalíció helyreállítása érdekében vegye fel a kapcsolatot az SZDSZ országos tanácsával.

Információink szerint a kisebbségi kormányzási tervekre vonatkozó véleménynyilvánításokra az ülés végén a miniszterelnök is reagált. A kiszivárgott hírek szerint Gyurcsány csalódását fejezte ki az "övéitől" érkezett kritikák miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?