Vilhelmina
11 °C
28 °C

Az MSZP egyre kevésbé lát fantáziát a kisebbségi kormányzásban

2008.04.14. 14:11
A szocialisták nem lelkesedtek Gyurcsány Ferenc jövőképéért: az MSZP országos választmánya egyáltalán nem szapulta az SZDSZ-t, inkább a miniszterelnök terveit találta bizonytalannak.

Az MSZP választmányi tagsága erős kritikával fogadta Gyurcsány Ferenc beszámolóját, amelyben a kormányfő kétéves kisebbségi kormányzást prognosztizált. A szocialisták az Index információ szerint már nem találják annyira vonzónak az önállóságot.

A szombati testületi ülésen Suchman Tamás mondott hosszas beszédében azt kérte számon, hogy miként lehet megteremteni a biztonságos kormányzás hátterét kisebbségben. Suchman szerint az MDF nem alkalmas a koalíciós partner pótlására. A tízéves közös kormányzás alatt ugyanis bebizonyosodott, hogy az MSZP és az SZDSZ tábora a társadalmi kérdések 60-70 százalékában egyetért, ez az összecsiszolódás azonban más párttal nincs meg. A politikus szerint a tíz év el is koptatta a két pártot, ezért nem lehet megspórolni a szerepek újragondolását. Suchman szerint az MSZP és az SZDSZ nem egy osztálynyi nebuló, ahol a diákok sorsa azon múlik, hogy ki lesz az osztályfőnök. A két párt szerinte társadalmilag sokkal beágyazottabb szervezet.

Úgy tudjuk, hogy az SZDSZ-t egyetlen választmányi tag sem kritizálta a koalíciós válságért. A szakítás viszont több felszólalásban is előkerült, de senki sem említette pozitív kontextusban. A testület többségi szavazással teljes felhatalmazást adott Simon Gábor választmányi elnöknek arra, hogy a koalíció helyreállítása érdekében vegye fel a kapcsolatot az SZDSZ országos tanácsával.

Információink szerint a kisebbségi kormányzási tervekre vonatkozó véleménynyilvánításokra az ülés végén a miniszterelnök is reagált. A kiszivárgott hírek szerint Gyurcsány csalódását fejezte ki az "övéitől" érkezett kritikák miatt.