Géza
-12 °C
-4 °C

A kormány a kirakatban, az MSZP a boltban

2003.05.24. 15:20
Teljesíteni fogjuk a négy év programját, úgy, ahogy ígéreteink szólnak - fogalmazott a kormányfő az MSZP országos választmányának szombati budapesti ülésén értékelte a kormány egyéves tevékenységét. Medgyessy Péter a 2006-os választási győzelmet tartja a kormány működése vezérlő elvének.
Medgyessy a kabinet tevékenységét értékelve a már megvalósított intézkedések között említette egyebek mellett a pedagógusok bérének emelését, a minimálbér adómentessé tételét, a nyugdíjasok és a sokgyermekes családok terheinek enyhítését, valamint a gazdaság teljesítőképességének növelését.

A nyugdíjasok miatt nem tiszta Medgyessy lelkiismerete

A nyugdíjasokkal kapcsolatosan úgy fogalmazott, "itt a legkevésbé tiszta a lelkiismeretem", ugyanakkor kitért arra, hogy fokozatosan bevezetik a 13. havi és az özvegyi nyugdíjat, valamint 19.000 forintot juttattak fejenként a nyugdíjasoknak, amit - a kormányfő szavai szerint - a Fidesz-kormány korábban elvett tőlük.

A gazdaság helyzetéről szólva

A gazdaság helyzetéről szólva kiemelte az autópályaépítési programot, a vállalati hitel- és adókedvezményeket, a személyi jövedelemadó és a tételes egészségügyi hozzájárulás mértékének csökkentését, a költségvetési hiány mérséklését. Megjegyezte, hogy a gazdasági növekedés így is tartható, hozzátéve: az infláció is csökkenő tendenciát mutat. A következő 18 hónapban a kormányzati munka súlypontját a gazdaság helyzetének javítására kell helyezni a miniszterelnök szerint. Mint mondta, rosszul alakul a nemzetközi gazdasági helyzet, ezért beruházási és foglalkoztatási programokra, megtakarításokra lesz szükség, miközben a lakosságnak vonzó lehetőségeket kell kínálni.

- A 2004-es év a takarékosság, az erőgyűjtés és felkészülés éve lesz, ki kell választani azokat a prioritásokat, melyekre koncentrálni tudunk - szögezte le, hozzátéve, hogy az MSZP-től együttműködést és összetartást vár el a kedvezőtlenebb helyzetben is. Medgyessy Péter szerint nem lesz visszalépés 2004-ben, de a következő év nehezebb lesz. Hozzátette: a bérek az árakkal lépést tudnak tartani, de ennél többre most nem tud vállalkozni ígéreteiben.

"Sokszor nem tudjuk jól elmondani, hogy mit miért teszünk"

Az eltelt egy év eredményei közé sorolta a civil szervezetekkel és a munkaadókkal kialakított párbeszédet, a parlament rendszeres ülésezését, az ország nemzetközi megítélésének helyreállítását, a határon túli magyarok segítését és a kabinet támogatottságát a választók körében. Kitért arra, hogy a jövőben nagyobb mértékben kell foglalkozni a gyermekek, a fiatalok és a falvak problémáival, javítani kell a kormány kommunikációján és hatékonyabb elemző munkára van szükség.

- A teljesítményünkhöz képest nagyon rossz a kommunikáció, sokszor nem tudjuk jól elmondani, hogy mit miért teszünk, nem tudjuk elmondani az emberek nyelvén az üzeneteket. Ezen tehát alapvetően változtatni kell - mondta a kormányfő.

"A visszajelzés finom megfogalmazása a kritikának"

A kormány és az MSZP kapcsolatát korrektnek és nagyon jónak nevezte, ugyanakkor gyengének a párt tagozatainak bevonását a kormányzati munkába, szükségesnek az információáramlás erősítését. A kormányfő kitért arra: az MSZP választmányától visszajelzéseket vár a kabinet munkájáról, hozzátéve: "a visszajelzés finom megfogalmazása a kritikának".

Nem kell lebecsülni az ellenzéket

Medgyessy Péter úgy vélte, nagyobb figyelmet kell fordítani az ellenzék gondolkodásának megértésére, nem kell lebecsülni, milyen erőt képvisel. Mint mondta, a kormány jövőbeni munkájának irányait a modern, európai, magyar, köztársaság szavakkal lehet jellemezni. A modernség a fenntartható fejlődést, a reformokat, a jó oktatási rendszert, a versenyképes gazdaságot és az informatika fejlődését jelenti, az európaiság az életvitelt, a politizálás stílusát és Magyarország helyét a világban - fejtette ki.

Medgyessy Péter úgy fogalmazott: magyarság alatt a magyar kultúra fejlesztését, nemzetmegtartó erejét, a világban történő terjesztését érti. Kitért arra, hogy a népesség számának alakulása "nem lehet csak a jobboldal gondja, ez minden tisztességes ember gondolkodásában helyet kell kapjon". - Válaszokat kell adnunk a nemzeti identitás és a hazafiság erősítésének kérdéseire, azokra a fogalmakra, melyekkel mindannyian azonosulunk, de valamilyen érthetetlen baloldali szemérmesség miatt nem szólunk róla - hangsúlyozta.

A kormányfő köszönetet mondott az MSZP-nek és a választóknak a támogatásért. A kormányát érintő személyi változásokról szólva azt mondta, a kormányzást szolgálatnak tekinti és a teljesítmény maximálására kéri minisztereit.

A kormány a kirakatban, az MSZP a boltban

Az MSZP és a kormány viszonyát, a sikeres kormányzáshoz szükséges pártfeladatokat állította felszólalása középpontjába az MSZP országos választmányának szombati budapesti tanácskozásán Kovács László párt- és Jánosi György választmányi elnök. A miniszterelnök beszéde után felszólaló Jánosi György a kormány és a koalíciós pártok elválaszthatatlan viszonyára utalva úgy fogalmazott, "a kormány mindig a kirakatot jelenti, de a bolt mi vagyunk, az MSZP és az SZDSZ".

Kovács László pártelnök úgy vélte: alkalmassá kell tenni a szocialista pártot a 2006-os választási győzelemre, s ehhez a felkészülést már most el kell kezdeni. Hozzátette, a pártnak azt kell megvizsgálnia, érvényesül-e a kormány tevékenységében az MSZP értékrendje, időarányosan teljesülnek-e a kormányprogramban vállaltak, előzetes véleményt kell mondania a kabinet döntései előtt és kezdeményezéseket kell tennie.