Piroska
-2 °C
5 °C

Medgyessy: Legyünk olyanok, mint a Ferrari

2004.03.12. 17:49
A szocialista pártelnök és a miniszterelnök is összefogásra buzdította az MSZP kongresszuásnak küldötteit. Kovács László szerint harmadszor is megverhető a Fidesz az EP-választáson, csak minden vitát a referendum után kell lefolytatni. Medgyessy négy pontban vázolta programját, amit négyszer ismételt el: autópályaépítés, felnöttoktatás, az egészségügy megújítása, uniós pénzek.
Fél órás csúszással kezdődött pénteken a Magyar Szocialista Párt szegedi kongresszusa. Medgyessy Péter miniszterelnök a Pet Shop Boys Go West című dalára vonult be a sportcsarnokba olyan szocialista politikusok társaságában, mint Botka László szegedi polgármester, Újhelyi István médiapolitikus, Fibisz-elnök és Baja Ferenc államtitkár.

A kongresszus résztvevői délután véglegesítik a párt Európai Parlamenti választási listáját. Az EU-tagállamok zászlóival és a párt EP-listája első 24 szereplőjének arcképével feldíszített városi sportcsarnokban zajló, Európában otthon vagyunk című tanácskozás nyitányaként elénekelték a Himnuszt, majd vigyázállásban meghallgatták az Örömódát. Juhász Ferenc nyitó beszédében a madridid terrortámadás áldozataira emlékezett.

Juhász a terrorról: "Aljas, embertelen"

Tekintse meg képeinket!
"Aljas, embertelen, kiszámíthatatlan, brutális" - mondta a spanyol fővárosban történt csütörtöki merényletről Juhász Ferenc, az ügyrendi bizottság elnöke. Hozzátette: a szocialista párt kongresszusa arról is szól, hogy szolidaritást kell vállalni az áldozatokkal, a terrorizmus ellen küzdő spanyol néppel.

Felfüggeszteni a vitákat, félre az ambíciókkal

"Május 1-én nem a paradicsom, csak annak lehetőségének kapuját lépjük át" - jelentette ki felszólalásában Kovács László pártelnök. "Három hónapra fel kell függeszteni az egy éve zajló programvitát, a tisztújítással kapcsolatos vitát, illetve félre kell tenni a személyes ambíciókat", vélte a pártelnök kijelentve: "aki nem ezt teszi az kárt okoz az egész demokratikus baloldalnak és az országnak is."

Ebben az időszakban önkritikának, "önostorozásnak" csak a párt belső fórumain van helye, mondta. "Divatos hasonlattal élve: egy autóban ülünk" - tette hozzá. Kitért a hétvégi SZDSZ-es bírálatokra, leszögezve az a hangnem, amit ott használtak megengedhetetlen. Kovács úgy gondolja, Medgyessyvel együtt voltak a 2002-es választásoknak és együtt lesznek a 2006-os választásoknak is részesei.

Mire való a villáskulcs?

Az EP-kampányban Kovács szerint három kérdést kell kommunikálniuk. Ki tudja eredményesebben képviselni Magyarországot az EU-ban? Ki tud vonzóbb jövőképet felmutatni a választóknak? Ki fogalmaz meg vonzóbb EU-s jövőképet? - összegzett a pártelnök.

Kovács jelezte: nem az ellenzéket kell a kampány során befeketíteni, ennek ellenére beszédében többször is bírálta az ellenzéket és az előző kormányzatot, szánalmasnak nevezve, hogy Orbán Viktor és Kontúr Pál (a Fidesz munkástagozatának vezetője) a minap együtt vizsgálgattak egy villáskulcsot. "Biztos azon gondolkodtak, mire való ez a szerszám" - mondta a pártelnök. Az EP-választást meg lehet nyerni, ezzel a Fideszt immár harmadszorra meg lehet verni - zárta szavait a politikus.

Medgyessy átülne a dodzsemből a Forma-1-be

"Térjünk át a dodzsemről, a Forma-1-re, legyünk olyanok, mint a Ferrari, mert az is sikeres és az is piros" - elemezte a helyzetet Medgyessy Péter miniszterelnök, aki szerint a magyar pályán nem egy irányba, hanem a dodzsemhez hasonlóan össze-vissza, egymásnak ütközve haladnak a szereplők. Medgyessy a kongresszus küldötteit megszólítva többször kitért arra, hogy félre kell tenni a megosztottságot. A kormányfő egymás után négyszer lassan, tagoltan, majd hadarva is elmondta négy pontba sűrített programját: autópályaépítés, felnőttoktatás, az egészségügy megújítása, és az uniós pénzek bevonása, azaz Európa Terv.

Összefogást!

"A sikeres csatlakozás záloga a nemzeti érdekek közös képviselete. Ha nyertesek akarunk lenni, akkor erősebbnek kell lennie az összefogásnak, mint a széthúzásnak"- hangoztatta a miniszterelnök. Medgyessy a köztársasági elnök közvetlen választásával kapcsolatos felvetését is a nemzeti érdekek hathatósabb képviseletére tett javaslatként értékelte köszönetet mondva a szocialista pártnak azért, hogy szándékait nem akarták félreérteni, és támogatták. "Akik azonban Torgyánra bízták a káposztát, most krokodil könnyeket ejtenek a gazdákért és akik nem tudták megoldani az M5-ös problémáját azok most el akarnak számoltatni" - utalt az ellenzékre a miniszterelnök. "Sokszor elütötték a kinyújtott kezemet, de egyre kevésbé tudják megtenni, mert az embereknek elege van a szembenállásból" - mondta, hozzátéve: "az anyanyelv nem feltétlenül anyázásra való"

Medgyessy segíteni akar az irány megtalálásában

A kongresszus küldötteihez szólva azt mondta: nem ő akarja megmondani, mi és hogyan történik, csak segíteni kíván az irány meghatározásában. Ehhez három pontot fel is sorolt. Medgyessy szerint az MSZP-nek szövetségesként kell tekintenie a vállalkozókra, kisebb, karcsúbb államot kell létrehozni, és a szociális támogatásokat a leginkább rászorulókra kell fordítani.

Péter, hunyd be a füled!

Horn Gyula felszólalásában értetlenkedését fejezte ki Kovács László felé, hogy miért bírálja azokat akik az ő és Medgyessy közötti vitákról beszélnek. Horn szerint bátor kísérlet volt a kormánytól, a dicséret előtt arra kérte Medgyessyt, hogy "hunyja be a füleit", a leszakadt rétegek felemelése, bár szerinte a kormány egyes botlásait is el kell ismerni: "csak így lehet dolgozni". Horn szerint, ha lehet, tudni kell változtatni, ez ugyanis a feltétele a júniusi és a 2006-os választások sikerének. A választók kemény kezű kormányt akarnak, ezért "felejtsük el azokat a szavakat, hogy talán, netán, esetleg" - mondta a volt miniszterelnök. Horn a kampányról elmondta, hogy bejárják az egész országot, "de Péter, nem utánnad megyünk, hanem oda is ahova te nem".

Fidesz: Medgyessy eddig csak hátramenetben vezette az országot

A Fidesz azt javasolja a miniszterelnöknek, hogy "piros Ferrariként való száguldozás" helyett először nézze meg a térképet, tűzze ki a célt, és biztonságos tempóban haladjon a sikeres uniós csatlakozás érdekében - mondta Révész Máriusz. "A szocialista miniszterelnök amerikai tanácsadóinak sugallatára mostanában (...) piros Ferrariként akar száguldani. (...) Medgyessy Péter közjogi ötleteivel szembeszáguldozott (...) egész Európával, aminek következményeként több európai politikustól és intézménytől (...) büntetőpontokat kaptunk" - jelentette ki a Fidesz szóvivője.

Révész Máriusz kijelentette, a kormány nem tudja, milyen irányban akar száguldani, hiszen semmilyen konkrét elképzelést nem volt képes felvázolni sem az egészségügyről, sem a mezőgazdaságról, sem a sikeres uniós csatlakozásról. "Medgyessy Péter eddig szinte csak hátramenetben vezette az országot, megszüntette az otthonteremtési támogatást, a Széchenyi-tervet, szétzilálta a gazdaságot, csődbe vitte a mezőgazdaságot és nem haladt az uniós felkészítéssel sem" - tette hozzá a szóvivő.