Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A nyilvánossághoz fordultak az igen-párti MSZP-sek

2004.11.30. 14:15
Hiába győzködte a miniszterelnököt, a pártelnököt és a frakcióvezetőt több szocialista képviselő, hogy az MSZP vonuljon ki a kettős állampolgárságról szóló népszavazási kampányból. Gyurcsány és a párt is beleerősített a kampány finisében, ezért az MSZP-sek a nyilvánossághoz fordultak.

"Az MSZP elnöksége által meghirdetett kategórikus "nem" válasz eltér a baloldali érzelmű emberek jelentős részének véleményétől. A vita alapján azt javasoljuk, hogy az MSZP haladéktalanul vonuljon ki ebből a politikai küzdelemből, s hagyjon fel eddigi kampányával!" - olvasható az MSZP társadalompolitikai tagozatának felhívásában, amelyet hétfőn ultimátumszerűen átadtak a miniszterelnöknek, a pártelnöknek, és felolvasták a szocialista frakció legutóbbi ülésén is. Mindhiába, "mind a miniszterelnök, mind a pártelnök azóta még egyértelműbben elkötelezte magát a nem mellett, ezután döntöttünk közleményünk nyilvánosságra hozatala mellett" - írják közleményükben a párttagok.

Ultimátum a vezetősségnek

Az Index úgy tudja, hogy a hétfői frakcióülésen parázs vita alakult ki a képviselők között a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kérdésében. Többen szóvá tették, hogy a szocialista párt a nem mellett kardoskodik, de volt olyan képviselő, aki kifejezetten amellett érvelt, hogy az MSZP váltson startégiát, és aggitáljon az igen mellett. Kósa Ferenc, Szanyi Tibor, Wiener György mellett Szili Katalin is más álláspontot képvisel a kérdésben, mint a pártvezetés. Géczi József Alajos - aki egyébként Gyurcsány Ferenc vidékpolitikai tanácsadó testületének vezetője - az Indexnek azt mondta, hogy a vita már hat hete zajlik a frakcióban.

Kétszer nem

Gyurcsány Ferenc kormányfő az elmúlt hetekben egyszer sem érvelt egyértelműen a nem mellett, hétfőn viszont rendkívüli sajtótájékoztatón, a szocialista párt székházában jelentette be, hogy elmegy szavazni, és mindkét kérdésre nemmel szavaz. A protestáló szocialisták szerint ugyanakkor "az ebben a helyzetben megfogant népszavazási kezdeményezés olyan lelkiismereti csapda, amelyben jó válaszok nem adható", ezért kérik a vezetőket, hogy bízzák "a részvételt és a döntést a választók szabad akaratára!" Alföldi Albert szocialista képviselő az Indexnek azt mondta, hogy mára már mindenkiben kialakult, hogyan fog szavazni, ezért hagyni kellene, hogy az esemény a maguk medrében folyjanak.

"Az elmúlt 15 évben a magyar politikai eliteket terhelő felelősség, hogy adósak maradtak a távlatos nemzetpolitika kidolgozásával. A jobboldal látszattevékenysége kisajátította ezt a területet, ezzel együtt a baloldal "nemzetietlen" beállításba került - vélekednek a felhívás szerzői, akikhez Géczin kívül más parlamenti képviselők is csatlakoztak.

Katona Béla frakcióvezető-helyettes az Indexnek elismerte, hogy a frakción belül mindig voltak viták a népszavazásról, "de a döntő többség a nem mellett foglalt állást", ezért a képviselőcsoport álláspontja egyértelműen elutasító.