Piroska
-2 °C
5 °C

Lendvai maradt a szocialisták frakcióvezetője

2004.06.21. 12:47
Az MSZP hétfői tisztújító frakcióülésén lényeges változások csak a frakcióvezető-helyettesi poszt körül történtek: Gy. Németh Erzsébet elvesztette tisztségét, helyére Arató Gergely került. Mandur László szerint "nem vetődött fel az igény" arra, hogy a múlt heti EP-választások fényében változtassanak a frakció vezetésén.
Megerősítette az MSZP parlamenti képviselőcsoportja Lendvai Ildikót a frakcióvezetői poszton hétfőn, Budapesten. A frakcióülés után Mandur László, budapesti MSZP-elnök újságíróknak elmondta, a kétfordulós, titkos szavazás eredményeként Lendvai Ildikó általános helyettese Katona Béla maradt, a frakcióigazgatói posztot pedig továbbra is Varju László töltheti be.

Némi változás csak a frakcióvezető-helyettesi tisztségeknél történt; Gy, Németh Erzsébet helyére Arató Gergely került, a másik kettő eddigi helyettes, Göndör István és a Lendvai Ildikót "legaktívabban" helyettesítő Juhász Gábor a helyén maradt. Arra a kérdésre, hogy a múlt heti EP-választások eredménye tükrében nem lett-e volna indokolt a frakcióvezetésen változtatni, Mandur Ládszló úgy válaszolt, "úgy tűnik, hogy erre nem vetődött fel az igény".

Tíz jelölt három helyért

A három frakcióvezető-helyettesi posztra tíz jelölt jutott, közülük futott be Arató, Göndör és Juhász, miközben Gy. Németh, Avarkeszi Dezső, Szabó Zoltán, Németh Erika, Vidorné Szabó Györgyi iss tisztség nélkül maradtak.

Két jelölt, Csiha Judit és Kovács Tibor még a szavazás előtt jelezte, hogy nem vállalja a jelölést. Az Index információi szerint a frakcióvezetői posztra Szekeres Imre, a párt alelnöke, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára is kapott jelölést, ő azonban nem vállalta Lendvai Ildikó kihívását, mert őt tartja a legalkalmasabbnak a képviselőcsoport vezetésére.