Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Borítékba zárt titkok

2000.10.30. 16:24
Az MSZP parlamenti frakciója a Torgyán-villa ügyében kialakult botrány kapcsán azt javasolja a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságnak, hogy nyissa fel a kisgazda pártelnök vagyonnyilatkozatának titkos záradékát, hogy kiderüljön: abban is hazudott-e Torgyán József a vagyoni helyzetéről. Isépy Tamás, a mentelmi bizottság fideszes elnöke szerint nincsen ma olyan összeférhetetlenségi eljárás, amelynek keretében felnyitható lenne a titkos boríték. Csúcs László kisgazda frakcióvezető-helyettes szerint Torgyán pártelnök egyet tehet: vagyoni helyzetének nyilvánosság elé tárásával tisztázza magát.
MSZP-s sajtótájékoztató
Az MSZP parlamenti frakciója hétfői ülésén úgy döntött kezdeményezi a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságnál, hogy nyissák fel Torgyán József kisgazda pártelnök vagyonnyilatkozatának titkos záradékát - közölte a frakcióülést követő tájékoztatón Kovács László pártelnök-frakcióvezető. Torgyán József házépítése azt követően vált ,,üggyé", hogy a Magyar hírlap nyilvánosságra hozta: a pártelnök felesége 50 millió forintért vásárolt építési telket a XII. kerületben, s máris el is kezdődött a luxusvilla kivitelezése. Torgyán hétvégi nyilatkozataiban úgy vélekedett: nem luxusvillát építtet, annak ellenére sem, hogy a háromszintes építményben úszómedence éppúgy helyet kap, mint szauna, vagy lift.

Kovács tájékoztatása szerint egyelőre elvetették a vizsgálóbizottság felállításának tervét. Fontosnak tartják ugyanakkor, hogy kiderüljön: a titkos borítékban lévő adatok valósak-e, avagy annak kitöltésekor is hazudott Torgyán.

Teljesíthetetlen kérés

Isépy Tamás
az Országgyűlés Mentelmi- és Összeférhetetlenségi Bizottságának fideszes elnöke
Isépy Tamás, az Országgyűlés Mentelmi- és Összeférhetetlenségi Bizottságának fideszes elnöke az Indexnek úgy nyilatkozott: a szocialisták kérése teljesíthetetlen. A hatályos összeférhetetlenségi törvény ugyanis nem ismer olyan összeférhetetlenségi eljárást, amelynek keretében felbontható lenne a titkos boríték, amely a nyilvános adatokon túl a családtagokra vonatkozó adatokat is tartalmaz. Ha valaki kezdeményezi az összeférhetetlenségi eljárást a parlament elnökénél, akkor Áder Jánosnak hivatalból a bizottsághoz kell utalnia.

A testület ezután kezdeményezheti a hamis adatokat tartalmazó vagyonnyilatkozat kijavítását, amire a képviselő, vagy hajlandó vagy, nem. Ha nem, akkor a bizottság tagjai közül kisorsolnak három személyt, akik vizsgálatot folytathatnak, de a boríték kinyitására nekik sincsen módjuk. Mindössze jelentést készíthetnek, amelyet a házelnöknek kell eljuttatniuk, neki pedig a parlamentet kell tájékoztatni az eredményről.

Hiányos jogszabályok

A politikus szerint ez is mutatja: az összeférhetetlenségi törvénymódosításra szorul. Egy képviselőtársát idézve kijelentette: hoztunk 1997-ben egy látványos törvényt, de az Isten óvjon minket attól, hogy végre kelljen azt hajtani. Azért is alkalmatlan a politikusok vagyongyarapodásának ellenőrzésére a vagyonnyilatkozat, mert a zárt boríték adatait még a mandátum megszűnésekor sem ismerheti meg senki. A dokumentumot a képviselő zárónyilatkozatával egyetemben meg kell semmisíteni.

Csúcs László, kisgazda frakcióvezető-helyettes szerint a kialakult kényes helyzetben Torgyán József egy dolgot tehet: nyilvánosság elé tárja vagyoni helyzetét, így tisztázva magát a vádak alól. Szerinte a képviselők jogállásáról szóló törvény nem teszi lehetővé, hogy a rablóktól való félelmében valaki valótlant állítson vagyonnyilatkozatában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?