Valér
-2 °C
0 °C

Vizi E. Szilveszter az MTA új elnöke

2002.05.07. 11:56
Vizi E. Szilveszter akadémikust az MTA eddigi alelnökét választotta új elnökévé a Magyar Tudományos Akadémia 170. közgyűlése kedden. Az ismert agykutató nevéhez fűződik többek között a Parkinson-kór eredeti magyar orvossága, a Jumex, melyet az Egyesült Államokban Deprenyl néven forgalmaztak.
Kedden délelőtt, zárt ajtók mögött tartott titkos szavazáson döntött a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése Glatz Ferenc eddigi elnök utódjáról. Az ülésen 413 voksolásra jogosult tudós jelent meg. Vizi E. Szilveszter eddigi alelnök kihívója Hámori József akadémikus volt. A titkos szavazás eredménye tulajdonképpen nem volt meglepő, hiszen Vizi E. Szilveszter több mint 180, míg Hámori József csak alig félszáz ajánlást kapott. A tudósok bizalmát elnyerő akadémikus az MTA 1985-től levelező, 1990-től rendes tagja, 1997-től pedig alelnöke volt.

Csak az innovációra érzékeny társadalom lesz versenyképes

Vizi E. Szilveszter
Az MTA új elnöke megtiszteltetésnek nevezte, hogy akadémikus és köztestületi tudós társai bizalmából oly sok kiváló előd után a nagy múltú nemzeti Akadémia elnöke lehet. Vizi E. Szilveszter meggyőződését fejezte ki, hogy csak a tudást igénylő, a tudományok iránt fogékony, az innovációra is érzékeny társadalom lesz versenyképes a XXI. század Európájában, amelyben, mint mondta, a tudomány a formáló erő.

Az Akadémiai és Széchenyi-díjas Vizi E. Szilveszter kutatási területe a központi és perifériás idegrendszer ingerület-átvitelének fiziológiai szabályozása és gyógyszeres befolyásolhatósága. Knoll József és Magyar Kálmán professzor társaságában az ő szabadalma a Parkinson-kór eredeti magyar orvossága, a Jumex, amely Deprenyl néven az Egyesült Államokban 250 millió dolláros forgalmat ért el. Úttörő jellegű munkásságának nemzetközi elismerését jelzi, hogy összefoglaló tanulmány megírására kérték fel, és 1980-ban a Nobel-díjak kiosztása alkalmából rendezett Nobel-konferencián előadás tartására hívták meg.

Kroó Norbert maradt a főtitkár

Vizi E. Szilveszter új elnök mellett az intézmény 170. közgyűlése kedden megválasztotta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) többi vezető tisztségviselőjét is. A matematikai és természettudományok területéről Keviczky László, az élettudományok területéről Hámori József, a társadalomtudományok területéről pedig Marosi Ernő akadémikust választották az MTA alelnökévé. A főtitkári posztot továbbra is Kroó Norbert akadémikus tölti be, és nem változott a főtitkárhelyettes személye sem, a tisztséggel járó feladatokat továbbra is Meskó Attila akadémikus látja el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!