Piroska
-1 °C
5 °C

Magántámadás az MTI ellen

2004.04.27. 16:26
A médiapiac nagyjai után egy magánszemély is "megtámadta" a Magyar Távirati Irodát üzletpolitikája miatt. Egy szabadúszó újságíró az adatvédelmi ombudsmanhoz fordult, mert szerinte a hírügynökség megsértette az állampolgárok információhoz való jogát azzal, hogy február vége óta az MTI nyilvános internetes honlapja csak 4-5 hírt közöl naponta.
A magyar állampolgárok információhoz való jogát sértette meg az MTI azzal, hogy az indoklás szerint a hírlopás megakadályozása érdekében drasztikusan, napi 4-5 hír közlésére szűkítette ingyenes szolgáltatását.

Az állampolgári léthez kell

Mihancsik Zsófia szabadúszó újságíróként fordult az adatvédelmi biztoshoz, mert megítélése szerint "nemcsak munkájához elengedhetetlen, de állampolgári létéhez" is hozzátartoznak a világ történéseiről szóló "pontos és alapos információk". Az újságíró beadványa felveti, hogy az MTI a február végén meghozott intézkedésével megsérti nemzeti hírügynökségről szóló törvényt is, amely az MTI közszolgálati feladatai közé sorolta, hogy "biztosítsa a hozzáférhetőséget minden olyan hírhez és tudósításhoz, amelynek ismerte szükséges a nyilvánosság számára az egyéni és közösségi jogok és érdekek megfelelő érvényesítéséhez". Bár az Országgyűlés tulajdonában lévő részvénytársaság nem kötelezhető ingyenes szolgáltatásra, az MTI állampolgároknak nem kínál fizetős szolgáltatást sem.

Közel monopol helyzetben

Az adatvédelmi biztos válaszában leszögezi: vizsgálata nem terjedhetett ki arra, hogy az MTI gyakorlata sérti-e a sajtószabadságot. Péterfalvi Attila viszont megállapítja, hogy a nemzeti hírügynökség jogállásának és működésének meghatározása során a jogalkotó "nem járt el kellő körültekintéssel". A közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992-es törvény ugyanis azt írja elő, hogy az MTI, mint közfeladatot ellátó szerv köteles 15 napon belül bárki számára hozzáférhetővé tenni minden - személyes adatot nem tartalmazó - adatot, dokumentumot. A nemzeti hírügynökségről szóló 1996-os jogszabály viszont valóban előírja, az MTI egy olyan részvénytársaság, amely nem kötelezhető ingyenes szolgáltatásra. Péterfalvi szerint az MTI "közel monopol helyzete" miatt aggályosnak tekinthető az ellentmondás, ezért a országgyűlés elnökénél és az igazságügyi miniszternél kezdeményezi a két törvény összhangjának megteremtését.

Bevétel kiesések

Mint emlékezetes, az elmúlt hónapokban az RTL Klub, a TV2, az MTV és a Magyar Rádió is tárgyalásokat kezdeményezett az MTI menedzsmentjével, mert drágának tartják a hírügynökség szolgáltatásait. Közülük eddig az MTV kötött új megállapodást, amely az Indexnek nyilatkozó Rudi Zoltán elnök szerint 20 százalékkal olcsóbb, mint korábban. Az RTL Klub viszont a héten jelentette be, hogy az MTI-hírek helyett egy saját hírügynökség alapítására költi a pénzt.