Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Alelnök nélkül maradhat az MTI tanácsadói testülete

2001.06.29. 16:22
Kapcsolódó cikkek (1)
A hétvégén alakítja ki álláspontját a Magyar Szocialista Párt arról, visszahívja-e az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületéből Bayer Józsefet, akit a parlament kormánypárti többsége kedden választott meg a grémium alelnökének. A delegált pénteki sajtótájékoztatón közölte: részvételével nem legitimálja a testületet, de az szavaiból nem derült ki, lemond-e, vagy csak távolmaradásával tüntet. Az SZDSZ delegáltja elkezdi munkáját, de ha beigazolódnak az előzetes ellenzéki félelmek - miszerint a kormánypártok a MIÉP támogatásával kétharmados döntéseket hoznak meg -, azonnal távozik ő is.
Nem vesz részt a Magyar Távirati Iroda Tanácsadó és Tulajdonosi Testületének (TTT) munkájában Bayer József, akit kedden választottak a TTT alelnökévé. A szocialisták delegálta Bayer, akiről az őt jelölő MSZP képviselőinek távollétében szavazott a Parlament, az MTI híradása szerint azzal magyarázta lépését, hogy az Országgyűlés által létrehozott testület nem tükrözi a tényleges parlamenti erőviszonyokat.

Bayer József azért sem kíván részt venni a grémiumban, mert a MIÉP a koalícióval közösen kétharmados többséggel bír, így bármilyen döntést keresztül vihetnek, anélkül, hogy az MSZP-s vagy SZDSZ-es jelölttel egyeztettek volna.

Öt taggal is továbbműködhet a TTT

A szocialisták vezető testületei hivatalosan még nem alakították ki véleményüket a kialakult helyzetről, ez a hétvégén várható. Nem kizárt, hogy a szocialisták visszavonják jelölésüket, ez azonban nem változtat a testület összetételén, mert nem szükséges újabb tagot választani a lemondott vagy visszahívott tag helyére. A törvény ugyanis csak annyit mond ki, hogy hat főt kell megválasztani, ekkora lehet a TTT legkisebb létszáma megalakulásakor. Utána azonban akár ketten is leköszönhetnek, attól még a döntéseket meghozhatják.

A szabad demokraták szerint jogosak a félelmek

Pető Iván, az SZDSZ álláspontját tolmácsolva közölte: pártja delegáltja egyelőre kivár, mert vannak ugyan félelmeik, de csak a munka közben derül ki, jogosak-e ezek. A szabad demokrata politikus úgy véli, minden okuk meg van arra, hogy aggódjanak, ha csak arra gondolnak, milyen tevékenységet fejtettek ki a TTT kormánypárti tagjai már eddig is.

Valószínűsítette, ha keresztülverik a testületen a kormánypártok számára megfelelő döntéseket, a szabad demokrata delegáltja is megteszi a szükséges lépéseket, vagyis lemond. Pető az MSZP-s Bayer visszalépését logikus, következetes döntésnek nevezte. Bayer Józsefet ugyan az MSZP delegálta, de másodmagával - hangsúlyozta Pető. A két jelölt közül pedig Áder János választotta ki Bayer Józsefet, így a kollegialitás jegyében csak így lehetett dönteni - tette hozzá a szabad demokrata médiapolitikus.