Viola
-6 °C
-2 °C

Gazsó és Vince az MTI két elnökjelöltje

2002.10.03. 17:15
Gazsó L. Ferencet, az Üzleti 7 főszerkesztőjét és Vince Mátyást, a HVG alapító főszerkesztőjét jelölte a nemzeti hírügynökség élére az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testülete. A jelöltek közül a kormányfő választhatja ki az MTI elnökét, akit ezután az államfő nevez ki. Dorogi Sándornak, az MTI jelenlegi első emberének megbízatása november 30-án jár le.
Gazsó L. Ferencet és Vince Mátyást terjesztette elnökjelöltként a kormányfő elé a Magyar Távirati Iroda Rt. Tulajdonosi Tanácsadó Testülete (TTT); a TTT csütörtöki tanácskozásán meghozott döntést Bayer József, a TTT MSZP delegálta alelnöke jelentette be. Bayer elmondta, hogy a döntést hosszas szavazási procedúra után hozták meg. Mivel három fordulón át egyetlen induló sem kapta meg a szavazatok két harmadát, a grémium elhatározota, hogy a két legtöbb szavazatot megszerzett jelöltet terjesztik elő.

Az MDF és a MIÉP nem vett részt a döntésben

A javaslatot - mivel a tízfős testület ülését elhagyta két tag, az MDF-es delegált Sepsey György és a MIÉP által jelölt Lakatos Pál - 6:2 arányban fogadták el a. Langmár Ferenc, a TTT Fidesz által delegált elnöke a hír bejelentésekor arról beszélt, hogy a testület megítélése szerint a pályázatok átlagos színvonala magas volt. Megjegyezte, hogy Dorogi Sándor jelenlegi elnök pályázata tükrözi az MTI Rt. működésében az elmúlt évben elért eredményeket és a cég átalakítása terén szerzett sokirányú tapasztalatait.

Pályázatok értékelése

Langmár elmondta, hogy a TTT kiemelte Gazsó L. Ferenc cégirányítással kapcsolatos, kiérlelt koncepcióját, Gózon István határon túli magyarokkal és a nekik szóló hírszolgáltatással kapcsolatos elképzeléseit, Marton János anyagának gondolat- és ötletgazdaságát, Váradi Emil közszolgálati feladatok ellátásával kapcsolatos szakmai programját, valamint Vince Mátyásnak a hírszolgáltatási termékek bővítésének lehetőségeiről szóló elképzeléseit.

13 jelentkező volt

A posztra első körben összesen tizenhárman pályáztak, közülük került a második körbe Dorogi Sándor, a hírügynökség jelenlegi elnöke, Gazsó L. Ferenc, az Üzleti 7 főszerkesztője, Gózon István, az MTI bukaresti tudósítója, Marton János, a hírügynökség korábbi tokiói tudósítója, Váradi Emil, az MTI Press vezetője és Vince Mátyás, a HVG alapító főszerkesztője.

Az államfőé a kinevezés joga

A törvényi előírások szerint a TTT tesz javaslatot a miniszterelnöknek az elnök személyére. Az elnököt a kormányfő előterjesztése alapján a köztársasági elnök nevezi ki öt évre. Dorogi Sándor, az MTI jelenlegi elnökének mandátuma november 30-án jár le.

Dorogi: Isten óvja az MTI-t

"Az elmúlt öt év igen szép időszak volt az MTI Rt. számára" - jelentette ki Dorogi Sándor, a Magyar Távirati Iroda Rt. elnöke a cég dolgozóinak tartott csütörtöki tájékoztatón azután, hogy a Tulajdonosi Tanácsadó Testület megnevezte elnökjelöltjeit. Dorogi Sándor arra kérte az MTI dolgozóit, hogy az elmúlt fél évtized "viszonylag stabil" periódusa után nyilván bekövetkező törés ellenére az eddigi lelkiismeretességgel végezzék tovább munkájukat.

Egyben köszönetet mondott minden munkatársnak az együttműködésért, a közös munkáért, a türelemért és valamennyi olyan közös élményért, amely tovább erősítette benne az MTI iránti szeretetet. "Isten óvja az MTI-t" - zárta beszédét Dorogi Sándor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!