Ödön
1 °C
11 °C

Kilencvenmillió végkielégítés a távozó MTI-vezetőknek?

2002.11.27. 07:32
Távoznak az MTI alelnökei, illetve igazgatója, amikor december elsején hivatalbalép az MTI új elnöke. A Népszabadság úgy tudja, hogy az idén módosított munkaszerződések alapján a három távozó vezetőnek csaknem 90 milliós végkielégítést kellene kifizetni. A hírügynökség felügyelőbizottsága szerdán tárgyalja az ügyet. Az érintett vezetők szerdán közleményben cáfolták esetleges felmondásukat.
Vince Mátyás, az MTI új elnökének december elsejei hivatalba lépésekor kénytelen lesz munkáját azzal kezdeni, hogy kifizeti a két alelnök és az igazgató összesen mintegy kilencvenmilliós végkielégítését - ugyanis Vince belépésvel mindegyikük felmentését fogja kérni - tudta meg a Népszabadság.

Nyáron módosított menedzserszerződések

A lap információi szerint a vezetői munkaszerződéseket az idén nyáron módosította Dorogi Sándor távozó elnök, ennek értelmében bármelyik fél is kezdeményezi a munkaviszony megszüntetését, a munkáltató köteles az érintetett azonnali hatállyal felmenteni a munkavégzés alól és három napon belül a számlájára utalnia az éves átlagkeresetét. Ezen túl a részvénytársaság egy összegben kifizeti az átlagkereset hetven százalékát - 24 hónapra előre.

Összeül a felügyelőbizottság

Az érintettek, Lovas Lajos szakmai alelnök, Roskó Zoltán gazdasági alelnök és Tallai Gábor stratégiai igazgató közül Lovas a legrégebbi a tisztségben - őt másfél éve nevezte ki a most távozó elnök. A Népszabadság értesülései szerint az ügyben szerdán összeül a részvénytársaság felügyelőbizottsága, amely eddig nem tárgyalt az ügyről, noha az MTI tulajdonosi tanácsadó testülete többször kérte, hogy a testület éljen ellenőrző jogosítványával és akadályozza meg az esetleges túlzott kötelezettségvállalásokat.

Langmár Ferenc, a tanácsadó testület Fidesz által delegált elnöke a Népszabadságnak annyit jegyzett meg: reméli, nem igazak a hírek, azt azonban furcsállja, hogy a felügyelőbizottság ülésére nem hívták meg.

Nem távoznak az MTI alelnökei

Cáfolta az MTI két alelnöke, illetve stratégiai igazgatója, hogy az új elnök hivatalbalépésekor felmentésüket kezdeményeznék. Lovas Lajos, általános- és Roskó Zoltán gazdasági alelnök, valamint Tallai Gábor stratégiai igazgató közös közleménye szerint nem távozni akarnak az intézménytől, hanem bizakodva várják a cég érdekében végzendő közös munkát. Az MTI vezetői cáfolják, hogy távozásuk esetén 90 millió forint volna a hármójuk végkielégítése. "Munkaszerződésünk részleteiről a szerződés szerint egyik fél sem nyilatkozhat, mindazonáltal megjegyezzük, hogy az abban foglalt feltételek mindkét fél számára tisztességesek" - zárul a közlemény.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?