Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Parlamenti beszámoló után váltak meg az MTI-alelnöktől

2005.09.21. 15:34
Közös megegyezéssel távozik az MTI alelnöki posztjáról Váradi Emil, aki érdekes körülmények között lehetett a nemzeti hírügynökség "második embere".

A Magyar Távirati Iroda (MTI) Rt. előző évi beszámolójának parlamenti vitája utánra időzítve jelentették be, hogy Váradi Emil, a hírügynökség általános, szakmai alelnöke közös megegyezéssel távozik posztjáról.

A munkáltatói jogokat gyakorló általános alelnökként Váradi Emil volt az egyik irányítója a hírügynökség dolgozóinak egynegyedét érintő múlt évi létszámleépítésnek, amely során - az MTI-ben tapasztalható általános vélekedés szerint nem szakmai okokból - eltávolították a belpolitikai főszerkesztőség két főszerkesztő-helyettesét és távozásra késztették a parlamenti rovat vezetőjét és a szerkesztőség több munkatársát. Úgy tudjuk, Váradi több tízmillió forintos "lelépési" juttatással távozik az MTI-től.

Váradi Emil a 2002-es MTI elnöki posztjára kiírt pályázaton is indult, azonban Vince Mátyás kapta meg a választásra jogosult Tulajdonosi Tanácsadó Testület (TTT) tagjai többségének támogatását.

Átszavazó ember

Vince megválasztásához szükség volt arra is, hogy a TTT akkori, Fidesz által delegált elnöke, Langmár Ferenc a Fidesz álláspontjával ellentétben őt (Vincét) támogatta, cserébe "az ő embere", Váradi lehetett az alelnök.

Csakhogy időközben a TTT-ből - mandátuma lejárta miatt - kiesett Langmár Ferenc, így Vince közös megegyezéssel megválhatott kényszerű alelnökétől.

Az új alelnök, Szántó András 2002 decemberétől mostani kinevezéséig az MTI Elnöki Irodájának vezetőjeként dolgozott. A nemzeti hírügynökséghez 1975 őszén került, ahol másfél évtizedet töltött a Külpolitikai Főszerkesztőségben, itt volt gyakornok, lett újságíró munkatárs, majd szerkesztő és a moszkvai tudósítói iroda vezetője. 1992 és 2002 között napi- és hetilapoknál, folyóiratoknál dolgozott szerkesztőként.