Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Nemzeti hírgyártás húsz százalékkal olcsóbban

2004.04.22. 11:04
Húsz-harminc riportert is alkalmazhatna az egyik kereskedelmi tévé hírigazgatója szerint a csatorna abból a pénzből, amelyet a Magyar Távirati Iroda hírszolgáltatásáért fizet. Az Országgyűlés által tulajdonolt nemzeti hírügynökségnek gyors egymásutánban a Magyar Rádió, az RTL Klub, TV2 és az MTV is reklamált a hírszolgáltatás magas árai miatt. A darabonként százmillió körüli szerződések felmondása vagy módosítása jelentős érvágást okozhat a 4 milliárdos költségvetéssel működő MTI-nek.
A Kondor Katalin vezetése alatt álló Magyar Rádió még februárban közleményben támadta meg a Magyar Távirati Irodát, amikor felmondva a hírszolgáltatási szerződést példátlan módon országgyűlési vizsgálatot kért a nemzeti hírügynökség ellen.

Megrövidítenék

Az MTI-hírek ára azonban hirtelen több, a magyar médiapiac jelentős szereplőjének is feltűnt. Szintén felmondta szerződését az RTL Klub és az Index információi szerint a konkurens kereskedelmi csatorna, a TV2 is jelezte elégedetlenségét, valamint a nyilvánosság kizárásával a közszolgálati tévé is újratárgyalta a hírszolgáltatási feltételeket. Úgy tudjuk, hogy a négy nagy hírvásárló bármelyikének esetleges kiesése százmillió forint körüli összeggel rövidítené meg az évi 4 milliárdos büdzsével gazdálkodó hírügynökséget, ezért az MTI vezetése komolyabb árengedményekre, illetve szolgáltatásbővítésre is hajlandónak mutatkozott.

Havi 10 milliót számláznak

Az Index információi szerint jelenleg is zajlanak a tárgyalások a Magyar Rádióval, amely februári közleménye szerint "az MTI szolgáltatásainak 10 százalékára tartana igényt", de ezt eddig nem tudta érvényesíteni. A rádió, amelynek havi 10 millió forintot számláznak a hírekért, a felmondás ellenére kénytelen volt továbbra is az eredeti összeget fizetni, mert meghatározott felmondási időre kötelezte a szerződése. A távirati iroda menedzsmentjének az RTL Klubbal is meg kell küzdenie, amely a közszolgálati rádiónál rugalmasabb szerződéssel rendelkezett.

20 százalékos engedmény

Úgy tudjuk, hogy négy hónapja levélben reklamált a magas költségtétel miatt a TV2 is. Kert Attila, a Tények főszerkesztője az Indexnek azt mondta, hogy az MTI-nek kifizetett pénzből húsz-harminc riportert is alkalmazhatna a csatorna, a szolgáltatásokat pedig nem tudták megfelelően kihasználni. A reklamáció miatt az MTI a TV2-nél is új ajánlattal igyekezett megvédeni pozícióját. Megállapodás született viszont az MTV-vel, ahol már a kuratórium előtt van az új szerződés. Rudi Zoltán, az MTV elnöke az Index kérdésére elmondta, hogy hivatali elődje, Pinke György tárgyalta újra a hírügynökséggel a hírszolgáltatás feltételeit. A kölcsönösen elfogadott megállapodás szerint az MTI az eddiginél több szolgáltatást ígérve, mintegy 20 százalékkal mérsékelte árait.

Bevételi szerkezetváltás

Az MTI elnöke épp a napokban jelentette be takarékossági intézkedéseit. Vince Mátyás a hírügynökség megromlott anyagi helyzete miatt megválik a dolgozók majdnem ötödétől. A nyolcvan munkatárs elküldése mellett megbízási és vállalkozói szerződéseket is felbontanak. A hírügynökség gazdálkodásának, különösen a bevételek szerkezetének átalakulásának további részleteiről megkérestük Vince Mátyást is, aki azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Közvetett költségvetés

Langmár Ferenc, az MTI Tanácsadó Testületének elnöke elismerve, hogy szükség van a nemzeti hírügynökség szerepének újragondolására. Langmár szerint a hírközvetítői tevékenység mellett pedig tisztázni kell azt is, hogy valójában milyen sikerrel van jelen az MTI a piacon. Az 1,7 milliárdos közvetlen költségvetési támogatás mellett ugyanis a bevételek jelentős része más költségvetési intézményektől, közszolgálati médiumoktól, parlamenti pártoktól származik, ezért vitatott, hogy 60 vagy 30 százalék a piaci bevétel. Lnagmár ugyanakkor bízik benne, hogy most zajló több frontos tárgyalás nem jelenti majd azt, hogy padlóra kerül a hírügynökség, de hangsúlyozta, hogy a politikának is át kell gondolnia, hogy szüksége van-e hazai hírügynökségre, és ha igen, akkor milyen formában.