Eleonóra
-1 °C
2 °C

Csata az MTI körül

2001.06.20. 17:29
Az Országgyűlésnek rendkívüli ülésen kell döntenie a Magyar Távirati Iroda tulajdonosi testületének tagjairól, ám a szavazáson várhatóan az MSZP és az SZDSZ képviselői nem vesznek majd részt. A keddi voksolás azért volt eredménytelen, mert a két ellenzéki frakció távozása után, egy szavazat híján nem sikerült megválasztani a grémium szocialisták által jelölt alelnökét. A voksoláson Dávid Ibolya igazságügy-miniszter jelen volt ugyan, de nem szavazott. Áder János levélben kérte az MSZP-t arra, hogy állítson új jelöltet, ám az ellenzéki párt erre mindaddig nem hajlandó, amíg az országgyűlés elnöke fel nem oldja a szerintük törvénytelen helyzetet.
Áder János
Áder János, az Országgyűlés elnöke szerdán levélben kérte az MSZP-t arra, hogy tegyenek jelölést az MTI Rt. Tulajdonosi Tanácsadó Testületének (TTT) hiányzó tagjára. Az ügy előzménye, hogy az Országgyűlésnek kedd este egy szavazat híján nem sikerült megválasztania a testület elnökhelyettesi posztjára szánt MSZP-s jelöltet, így a grémium sem állhat fel. Az MSZP és az SZDSZ képviselői nem vettek részt a szavazásban, ugyanis a voksolás kezdete előtt kivonultak az ülésteremből.

Bár a szavazáson részt vett, de mégsem voksolt Dávid Ibolya igazságügy-miniszter, az MDF elnöke, így végső soron rajta múlott a szavazás sikere. Dávid Ibolya az MDF elnökségi ülése után elmondta: levelet ír Áder János házelnöknek, mert technikai malőr miatt jelzett a gépe úgy, hogy nem szavazott. Kifejtette: szándékai szerint igennel szavazott, és nemcsak a jelöltekre, hanem a Ház elnöke által előterjesztett, a testület összetételére vonatkozó javaslatra is. Hangsúlyozta, hogy politikai ellenvetésének mindig hangot ad, ez esetben viszont ilyen nem volt.

Az ellenzéki pártok szerint Áder megsértette a házszabályt

"Amíg Áder János nem a parlament szabályai szerint intézi a választással kapcsolatos ügyeket, addig a szocialista frakció nem szavaz a kérdésről, és új jelöltet sem állít a posztra"- nyilatkozta az Indexnek Katona Béla, az MSZP frakcióvezető helyettese. A szocialisták és a szabad demokraták a keddi szavazáskor azért vonultak ki az ülésteremből, mert szerintük Áder minden felhatalmazás nélkül, önkényesen döntött a tulajdonosi testület összetételéről, így vétet a házszabály ellen.

"A hattagú testület a kormánypárti többséget biztosítaná"

Az MTI TTT esetében a törvény nem rendelkezik arról, hogy hány tagú legyen a grémium. Míg az SZDSZ és a szocialisták nyolc tagot javasoltak, Áder bejelentette, hogy hat jelöltről voksol majd az Országgyűlés, az MSZP két jelöltjéből pedig ennek megfelelően kiválasztott egyet. A két ellenzéki párt úgy véli, Ádernek a házszabály értelmében a kulturális bizottság elé kellett volna terjesztenie a nyolctagú grémiumra vonatkozó javaslatát, és amennyiben a bizottság azt elfogadja, szavazhatott volna erről az Országgyűlés is.

Azért szeretnének hattagú testületet, mert a rádió és televízió kuratóriumokhoz hasonlóan, a MIÉP szavazataival itt is meglenne a kormánypárti többség- vélekedett az Indexnek Pető Iván SZDSZ-es politikus, aki közölte, hogy az MSZP-frakcióhoz hasonlóan a szabad demokraták sem vesznek részt a következő voksoláson.

Fidesz: a szocialistákat csak a botránykeltés érdekli

A szocialistákat a médiapolitika szempontjából csak a botránykeltés érdekli - hangoztatta Sasvári Szilárd, a Fidesz médiapolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján. A politikus úgy véli, a két párt tudatosan akarja kedvezőtlen helyzetbe hozni az országot az EU-integrációs tárgyalásokon. A rendelkezések szerint az Országgyűlés elnökének a sikertelen választást követő 15 napon belül, legkésőbb július 4-éig a voksolás céljából össze kell hívnia a parlament rendkívüli ülését.

Az MTI TTT jelöltjei
A szükségesnél eggyel több szavazattal az MTI Rt. TTT-jének elnöke - július 16-i hatállyal - a Fidesz által delegált Langmár Ferenc lett. A testület tagjává választották Horváth Györgyöt, az FKGP, Lakatos Pált, a MIÉP, Pap Máriát, az SZDSZ és Sepsey Györgyöt, az MDF jelöltjét. Az MTI Rt. felügyelő bizottságának elnöke Boglutz István, tagja pedig Gábor László lett.