Auguszta
-7 °C
0 °C

Gyurcsány cégei mentességet kaptak

2008.09.06. 09:29
A munkaügyi hatóság megadta az engedélyt a Gyurcsány Ferenc kormányfő érdekeltségébe tartozó Motim-társaságoknak, hogy a korkedvezményes munkakörökben dolgozók után mégse kellje a szóban forgó cégeknek korkedvezmény-biztosítási járulékot fizetniük - számol be a Magyar Nemzet.

A 13 százalékos korkedvezmény-biztosítási járulékot tavaly vezették be és a korkedvezményes nyugdíjra jogosító munkakörökben foglalkoztatottak után kell a vállalkozásoknak, gazdálkodó szervezeteknek, állami intézményeknek megfizetniük a terhet. Pontosabban, tavaly az egészet az állam átvállalta, ám idén a 13 százalékból már 3,25 százalékot ténylegesen a munkáltatók fizetnek, jövőre 6,5 százalékot, 2010-ben 9,75-öt állnak, és 2011-ben a teljes, 13 százalékos elvonás a munkaadót sújtja.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök érdekeltségébe tartozó Motim-társaságoknál azonban ez nem jelent többé problémát, írja a Magyar Nemzet. A lap információi szerint ugyanis az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) nyáron megadta a járulékfizetés alóli mentességet a Gyurcsány-cégeknek, a vonatkozó jogszabályok szerint így az érintett munkakörök dolgozói a mentesítés időpontjától annak visszavonásáig nem jogosultak korkedvezményre. A Motim Zrt.-nél a mozdonyvezetők, a tolatásvezetők, a röntgenlaboránsok, a Motim Műkorund Kft.-nél a durvatörők és a szitakezelők, az áramszabályozók, a Motim Kádkő Kft.-nél pedig a formázók, a kádkőöntők és a megmunkálók estek el a korkedvezmény lehetőségétől.

A lap emlékeztet, hogy a Motim-társaságok eddig sem a munkaügyi szabályok tiszteletéről voltak híresek. A cégeknél az egészségre ártalmas mukakörökben dolgozók rövidített, heti 36 órás munkaidejét 40 órára emelték még 2003-ban. A társaságoknál csak a munkaügyi bíróság, a Legfelsőbb Bíróság ítélete, az OMMF háromszori végrehajtási bírsága és az évekig tartó pereskedés után állt helyre a törvényes munkaidő. Az OMMF az év elején megállapította, hogy a Motim Kádkő Kft. jogellenesen tiltotta meg a helyi szakszervezeti tisztségviselő belépését a cég területére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!