Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Szerdától szabadon járhat-kelhet Kulcsár Budapesten

2005.07.13. 15:06
A Synergon és a TV2-t üzemeltető cég befizetéséről is tartalmaz adatokat a Barclays Bank listája, állítja a Magyar Nemzet. Szerdán Kulcsár Attila házi őrizetét megszüntette a Fővárosi Bíróság.

Megszüntette a brókerbotrány elsőszámú gyanúsítottja, Kulcsár Attila házi őrizetét a Fővárosi Bíróság. A húszmilliárdos sikkasztással vádolt álbróker Budapest területét csak engedéllyel hagyhatja el, és heti egy alkalommal ellenőrzésre kell jelentkeznie egy, a bíróság által kijelölt rendőrkapitányságon.

A nyomozást le kell zárni

Kulcsár Attilát, a K&H-Equities volt ügyvezető igazgatóját 20,8 milliárd forint értékű sikkasztással gyanúsítják, amivel 10,7 milliárd forint kárt okozott.

Kulcsár ügyében a nyomozást legkésőbb augusztus végéig le kell zárni. A nyomozók júliusban már hozzáláttak a nyomozás százharminc kötetet kitöltő iratanyagának ismertetéséhez.

Kereszty Gábor,a TV2 vezérigazgatója szerint nem félmillió, hanem 275 ezer dollárt (50 millió forint) utaltak át a Montrade nevű offshore cégnek, amiről a Magyar Nemzet szerint a Barclays Bank részleteiben is beszámol a Fővárosi Főügyészségnek. A Montrade Ltd az egyik kulcsszereplője a milliárdos sikkasztással vádolt Kulcsár Attila ügyének.

Ismeretlen háttér

Kereszty Gábor az Indexnek elismerte a szerződéses kapcsolatot a TV2-t üzemeltető MTM SBS és a Montrade között, amelyet 2003 július 29-én, a K&H-botrány kirobbanása után rögtön felbontottak. A szerződést 2002 júliusában kötötték arra, hogy a Montrade külföldi szerződések megkötésében közreműködjön, mondta a vezérigazgató. Akkor még nem lehetett tudni, hogy ez milyen cég, tette hozzá.

Felvetésünkre, hogy esetleg ők tudhatják, kik állnak valójában az offshore cég mögött, Kereszty azt mondta, hogy külföldiek tárgyaltak a cég nevében. A hatóságok is csak Schönthal Henriket ismerik a cég haszonélvezői közül. Schönthal ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Több cég és magánszemély

A Barclays-listáról kiderül, hogy kik és mely gazdasági társaságok voltak kapcsolatban a Montrade-dal. A lap információi szerint a listán szerepel az a tranzakció is, amelyet a Synergon angol leánycége bonyolított két részletben a Montrade-dal néhány százezer euró értékben. Az Euromedic nevű cég is a listán szerepel.

Kedden a Fővárosi Bíróság a K&H-ügyben harmincnyolcból harminckét esetben feloldotta a vagyon zár alá vételét, így gyakorlatilag csak öt vállalkozás vagyona maradt zárolva a Pesti Központi Kerületi Bíróság által májusban elrendelt foglalások közül. (Két esetben már korábban feloldották a tiltást).