Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Az ügyészség szerint megszűnt az MTV kuratóriumi elnöksége

2003.01.22. 19:00
Az ügyészség szerint nem tett eleget a médiatörvényben előírt kötelezettségének az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöksége, mert a decemberi sikertelen elnökválasztás után harminc nappal nem írta ki az elnöki pályázatot. Így törvényességi felügyeleti eljárásban megszűntnek nyilvánította a kuratóriumi elnökséget. A testület következő, rendkívüli ülésén értékeli az ügyészségi állásfoglalást.
Megszűnt a Magyar Televízió közalapítvány kuratóriumi elnökségének megbizatása, mondta ki hétfőn meghozott határozatában a Legfőbb Ügyészség (LÜ). A LÜ törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva, a kuratóriumi elnökség tavaly december 5-i határozatát vizsgálva hozta meg döntését, Ékes Ilona, a Magyar Nők Világfóruma által delegált kuratóriumi tag kérése kapcsán, olvasható a beadványozó által az MTI-hez szerdán eljuttatott dokumentumban.

A megbízatás megszűnt

A határozat idézi a médiatörvény egy szakaszát: ha az elnökség "nem tud az összes tag kétharmados többségével javaslatot tenni a műsorszolgáltató elnökének személyére, és ugyanilyen szavazataránnyal új pályázat kiírásáról sem tud dönteni a pályázat beadási határidejétől számított harminc napon belül, megbízatása megszűnik". A vizsgálat eredményeként a Legfőbb Ügyészség felszólalást és figyelmeztetést nyújtott be az Ellenőrző Testülethez és az elnökség volt elnökéhez. A határozat szerint az "intézkedésekről a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökét tájékoztatta".

Ki is írták a pályázatot, meg nem is

"Az MTV Közalapítvány kuratóriumának elnöksége 2002. december 5-én - a sikertelen elnökválasztásra tekintettel - eleget tett médiatörvénybeli kötelezettségének, és kétharmados többséggel, 8:1 arányban új elnöki pályázat kiírásáról döntött" - olvasható az MTV Közalapítvány kuratóriumának egyik január eleji közleményében. Eszerint ugyanakkor arról is döntöttek, hogy a kiírt pályázat szövegét 2003. január 31-én jelentetik meg, mert az Országgyűlésben a pályázat kiírásakor még függőben voltak az MTV Rt. finanszírozásával kapcsolatos költségvetési döntések.

Mint írták, az elnökség január eleji ülésén eleget tett a pályázatot kiíró 2002. december 5-i határozatának, és a 2003. január 31-én megjelentetendő pályázati kiírás szövegébe beillesztette az időközben megszületett országgyűlési döntésekre - mint finanszírozási feltételekre - való utalást. Bakó Lajos, a kuratórium elnöke a tavaly december 5-i, sikertelen tévéelnök-jelölés után azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a pályázatot a korábban érkezett észrevételek, kritikák figyelembe vételével, módosított formában írják majd ki. A testület még aznap döntött arról, hogy új pályázatot ír ki, és január utolsó napján két országos napilapban azt közzéteszi.

A régi tagok nem jelölhetők újra

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény LÜ által hivatkozott paragrafusa rendelkezik arról is, hogy a megbízatás megszűnése esetén az Országgyűlés egy hónapon belül új elnökséget választ; az új grémiumba az előző elnökség tagja nem jelölhető.

A médiatörvény rendelkezése szerint a köztévé kuratóriumi elnökségének legalább nyolctagúnak kell lennie, a tagok felét az ellenzék a másik felét a kormánypártok delegálhatják. A szabályozás pontatlansága ugyanakkor lehetővé tette, hogy az előző parlamenti ciklusban ellenzéki delegáltak nélkül működjenek a kuratóriumi elnökségek. A törvény rendelkezik arról is, hogy az elnököt a kormánypártok, az elnökhelyettest az ellenzéki frakciók jelölhetik. Az elnökség tagjait egyszerű többséggel választhatja meg az Országgyűlés.

"December 6. óta minden döntés törvénysértő"

"Minden olyan döntés, amelyet a sikertelen elnökválasztás utáni nap óta hozott a kuratóriumi elnökség, törvénysértő" - kommentálva az ügyészség állásfoglalását az Index megkeresésére az Országos Rádió és Televízió Testület egyik tagja. Szerinte a jogi szabályozás egyértelmű: a kuratóriumi elnökség elemi hibát vétett azzal, hogy nem írta ki időben a pályázatot. A médiatörvény rendelkezése értelmében az MTV ügyvezetőjének mozgástere korlátozott: nem köthet 300 milliós összeghatár feletti szerződéseket, mert annak előzetes jóváhagyása a kuratóriumi elnökség komptenciája.

Rendkívüli kuratóriumi ülés?

Több társadalmi delegált is vizsgálja annak lehetőségét, miként működhet mandátumának lejártáig a kialakult helyzetben a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma. Az MTI-nek több, a testületbe civil szervezetek delegáltjaként bejutott személy is úgy nyilatkozott, fontolgatják, hogy rendkívüli kuratóriumi ülés összehívását kezdeményezik.

Az MTV Közalapítvány Kuratóriumának elnökségének egyik tagja azt a meggyőződését hangsúlyozta, hogy az ügyészség állásfoglalását csupán egy véleménynek tekinti és az a meggyőződése, hogy nem sértették meg a médiatörvényt, hiszen kétharmados többséggel határoztak az új pályázat kiírásáról, igaz annak megjelentése előtt megkívánták várni a költségvetési törvény elfogadását. Ez ugyanis bekerült a január 31-én megjelentetni tervezett pályázati kiírásába.

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége megkapta a Legfőbb Ügyészség levelét, azt azonban csak következő, rendkívüli ülésén tárgyalja meg - nyilatkozta Kocsis András elnökhelyettes szerdán az MTI-nek. Közlése szerint e tanácskozásra napokon belül sor kerül. A kuratóriumi elnökség az állásfoglalását megküldi a Legfőbb Ügyészségnek, illetve azt a sajtón keresztül a nyilvánosság tudomására hozza - mondta Kocsis András.

Nem szólnak bele

Az MSZP tiszteletben tartja a Legfőbb Ügyészség (LÜ) jogát a törvényességi vizsgálatra, de miután jogászok vitatkoznak annak tartalmáról, a jogi állásfoglalást nem az én dolgom megtenni - nyilatkozta szerdán az MTI megkeresésére Újhelyi István, a szocialista párt médiapolitikusa. A politikus hozzátette: az Országgyűlésben mindent megtesznek a kuratórium működőképességének biztosítására.

A rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény szabályozza a közmédia és a politika viszonyát, eszerint a fennálló probléma ügyében jogszabályok határozzák meg a mozgásteret - nyilatkozta Balogh László az MTI-nek szerdán. Az MDF-es országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény betűje és szelleme alapján nincs módja kommentálni a Legfőbb Ügyészség határozatát.