Edina
-12 °C
-3 °C

Megfelezi az MTV a vezetői számát

2005.01.28. 14:33
Százmillió forintos megtakarítást remél a köztévé vezetése attól, hogy több mint felével csökkentik a vezetők létszámát. A tévé új szervezeti felépítéséről szóló elképzeléseket Rudi Zoltán tévéelnök még pénteken eljuttatja az érdekképviseleti szervek vezetőinek. Az elképzelés szerint két alelnöke lehet a köztévének: az egyik a pénzügyekért, a másik pedig a műsorokért felelne.

A jelenleginél jóval kevesebb vezetővel számoló szervezeti struktúra bevezetését tervezi a Magyar Televízióban (MTV) Rudi Zoltán elnök, értesült az MTI pénteken a menedzsment egy, neve mellőzését kérő tagjától. Az osztályvezető-helyettesi, illetve a magasabb beosztású munkatársak száma a jelenlegi 157-ről 65-70-re csökken, a mostani 18 helyett 10 igazgatója marad az intézménynek.

Két alelnöke lesz az MTV-nek

A tavaly szeptember óta alelnök nélkül működő társaságnak két alelnöke lesz: egyikük a gazdálkodással és a működtetéssel foglalkozik, míg a közszolgálati műsorokért felelős alelnök a műsorkészítő helyeket és az egyes csatornákat felügyelő intendánsokat fogja össze, részletezte Rudi Zoltán tévéelnök pénteki sajtótájékoztatóján.

Mint megjegyezte, a tévé elnöke a nap folyamán juttatja el a közszolgálati médiumban működő érdekképviseletekhez a szervezeti ábra tervét, amelyet Rudi Zoltán a visszajelzések után, legkésőbb február végéig, március elejéig véglegesít.

Tájékoztatása szerint akkor léphet életbe az új struktúra; "a pozíciók 90 százaléka esetében" a tévéelnöknek már vannak személyi elképzelései. Mint mondta, a vezetők számának csökkentésétől több mint 100 millió forintos éves megtakarítást vár az intézmény.

Csökkenhetnek a gyártási költségek

A menedzsment név nélkül nyilatkozó tagja arról is beszámolt, az átalakítás fontos eleme, hogy különválasztják a műszaki, a pénzügyi és az emberi erőforrásokat, versenyhelyzetet teremtve a külső és a belső alkotók között; az intézkedéstől a gyártási költségek csökkenését várják.

Mint mondta, ezzel párhuzamosan bizonyos minőségi feltételek teljesítését is vállalniuk kellene a végleges szervezeti séma életbe lépése után kinevezett intendánsoknak. Az "egyszerre centralizált és a felelősséget megosztó" szisztéma a forrás közlése szerint lehetővé teszi, hogy az MTV elnöke, "aki most mindenért számon kérhető", csak közép- és hosszú távú, stratégiai ügyekkel foglalkozzon majd, napi kérdésekbe pedig csak működési zavarok esetén kelljen beleszólnia.