Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Demonstrálnak a tévések

2001.02.14. 16:35
Mivel a közszolgálati televízió vezetésétől továbbra sem kaptak semmiféle ígéretet öt hónapja elmaradt béreik kifizetésére, a demonstráció mellett döntöttek a szegedi stúdió külsős munkatársai. Szerda déltől 48 órán keresztül nem hagyják el a stúdió épületét. Információink szerint a pécsi, és a debreceni tévések is hasonló akcióra készülnek. A fővárosiak még adtak tíz nap haladékot az elnöknek.
Az öt hónapja elmaradt fizetések miatt többnapos demonstrációsorozatra készülnek a Magyar Televízió szegedi körzeti stúdiójának külsős munkatársai - tájékoztatta az Indexet Baricz Árpád, a külsősök képviselője. A dolgozók - a cseh tévések sztrájkjához hasonlóan - déltől 48 órán keresztül nem hagyják el a stúdió épületét, jövő hétfőn pedig a tervek szerint Szegeden tartanak tiltakozó felvonulást, ahol jelképesen eltemetik a BBC etikai kódexe alapján készített nyilatkozatot és a Magyar Televíziót.. Demonstrációjukkal azt akarják elérni, hogy az MTV vezetői "végre vegyék komolyan" követeléseiket, azokra pontos, kielégítő és hiteles választ adjanak.

Február 14. a határidő

A közszolgálati televízió debreceni, pécsi és szegedi stúdióinak dolgozói először február 12-ig adtak határidőt az MTV-nek arra, hogy az öt hónapja elmaradt béreiket kifizesse. Ezt a dátumot, a fővárosi televíziósok követeléseihez igazítva február 14-ében határozták meg.

Szabó László Zsolt, a köztévé vezetője múlt héten - Baricz szerint arrogáns stílusú -levélben válaszolt a munkatársaknak, amelyben a kifizetésekre nem tett konkrét ígéretet. Cáfolta azonban azokat a vádakat, melyek szerint a köztévé vezetői több tízmillió forintos jutalmat kaptak, miközben a vidékiek hónapok óta semmit.

Visszavont ingatlaneladási tervek

Bakó Lajos, az MTV kuratóriumi elnöke később bejelentette, hogy az MTV Bojtár utcai ingatlanának eladásából származó 2 milliárd forintos bevételből rendezik a tartozásokat. Az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződést a köztévé kuratóriuma keddi ülésén nem fogadta el, ezért az átdolgozásra visszaadta. Az MTV így nem jutott hozzá az elmaradt honoráriumok kifizetéséhez szükséges pénzhez. A három vidéki stúdió dolgozóinak elmaradt járandósága összesen körülbelül 240-260 millió forintot tesz ki.

A harc már csak a pénzért folyik

Baricz szerint a stúdió műsorai már csak egy-két hétig, de lehet, hogy csupán egy-két napig készülnek el. Ahogy a riporter kifejtette: a harc most már csupán a pénzért folyik, hiszen a jelenlegi helyzetből ítélve az MTV hamarosan becsukja a boltot. A szegedi tévések képviselője szerint most már politikai döntésre van szükség az ügyben.

Pécsen többen abbahagyják a munkát

Miután nemcsak az eddig elmaradt bérek kifizetésére nincs garancia, hanem a jövőbeni munkavégzés honorálására sem, eddig körülbelül 15-en jelezték, hogy nem dolgoznak tovább - tájékoztatta az Indexet Németh Károly, a pécsi körzeti stúdió külsőseinek képviselője. A stáb szerdán este ül össze, hogy döntsön arról, milyen formában csatlakozik a szegediek kezdeményezéséhez.

Tíz nap haladék az elnöknek

A budapestiek a múlt héten aláírásgyűjtésbe kezdtek. Eddig körülbelül 140 külsős írta alá azt a levelet, amelyben tájékoztatást várnak arról, hogy mikor kapják meg elmaradt honoráriumukat, illetve mikor javulnak munkakörülményeik Az MTV fővárosi dolgozóitól származó étesülésünk szerint a hét eleji tárgyaláson tíz nap haladékot adtak a tv elnökének az elmaradt bérek kifizetésére.

A Magyar Televízió illetékesei eddig még nem reagáltak megkeresésünkre.