Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Az MTV pert indít az ORTT ellen

2002.03.18. 19:34
A Magyar Televízió Rt. (MTV) peres eljárást kezdeményez az ORTT Panaszbizottságának eljárási gyakorlata miatt, mert álláspontja szerint a médiahatóság súlyos erkölcsi károkat okozott a közszolgálati intézménynek. A per alapja az az ORTT-állásfoglalás, amely szerint a február 17-ei A Hét című műsor megsértette a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét.
Az Országos Sajtószolgálathoz (OS) eljuttatott közlemény szerint az MTV Rt. azt követően fogalmazta meg álláspontját, hogy az ORTT Panaszbizottsága hétfőn nyilvánosságra hozta az MTV 2002. február 17-én sugárzott "A HÉT" című műsorával kapcsolatban megfogalmazott véleményét.

Az ORTT szerint kiegyensúlyozatlan volt A Hét

Az ORTT eljáró tanácsa állampolgári bejelentés alapján vizsgálta meg az MTV 2002. február 17-én sugárzott "A Hét" című műsorszámát. Az eljáró tanács véleménye szerint a fenti műsorszám súlyosan megsértette a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét akkor, amikor a kormánypártot és a vele kapcsolatos eseményeket feltűnő módon pozitívan, míg az ellenzéki MSZP-ről szóló kampányhíreket kizárólag negatív kommentárokkal értékelve mutatta be.

Az MTV ugyanakkor tartalmi szempontból megalapozatlannak és tárgyi tévedésen alapulónak tartja a panaszbizottság úgynevezett "véleményét". Az MTV szerint ezt az álláspontot támasztja alá az, hogy a műsorban semmiféle szerkesztőségi kommentár nem hangzott el.

Az MSZP-sek nem kívántak nyilatkozni a műsornak

A televízió minden érintett számára biztosította a személyes megszólalás lehetőségét, mellyel - az OS közleménye szerint - az MSZP politikusai írásbeli megkeresés ellenére sem kívántak élni. Az MTV szerint a panaszbizottság véleményét eljárási szempontból jogszabálysértő módon alakította ki.

A közszolgálati televízió kifejtette: a hatályos médiatörvény, valamint az annak felhatalmazása alapján megalkotott - a panaszbizottság működéséről szóló - ügyrend rendelkezései a fenti ügyben nem tették lehetővé a panaszbizottság részére a véleményalkotást. Jelezték azt is, hogy az MTV álláspontját a panaszbizottság egyik tagjának különvéleménye is alátámasztja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!