Ragáts közzétette a köztévé szerződéseit

2003.03.31. 17:11
Az MTV ügyvezető alelnöke, Ragáts Imre hétfőn nyilvánosságra hozta a köztévé szerződéseit. Ragáts szerint az áttekinthetőség és a közpénzek ellenőrizhetősége volt a lépés célja. A január előtt létrejött szerződések mögött álló cégek túlnyomó többsége azonban nem engedte publikussá tenni a megállapodásokat. Az idén megkötött üzletek közül kiemelkedik Friderikusz Sándor, Juszt László, a Szinetár-család és a Medgyessy-lány, Tornóczky Anita nagyösszegű szerződése.
Január óta a közszolgálati televízió már kizárólag olyan szerződéseket köt, amelyekben a beszállítóknak vállalniuk kell a megállapodás főbb pontjainak nyilvánosságra hozatalát. Ragáts Imre állítása szerint egyes cégekkel ez a szerződési passzus hiúsította meg az üzletkötést.

Az elnökválasztás idején

Ragáts Imre
Az MTV 1200-1500-ra becsült élő szerződése közül nem hozták nyilvánosságra az évente 1 millió forintnál kisebb összegű megállapodásokat és a munkaszerződéseket. Tovább csökkentette a publikus dokumentumok számát, hogy egyes, a köztévé számára speciális szolgáltatásokat biztosító megállapodásokat eleve kizártak ebből a körből, valamint, hogy a régebbi szerződésekben nem szerepelt a nyilvánosság vállalása. Ragáts Imre szerint pedig "egy kezén meg lehet számolni" azokat a vállalkozásokat, amelyek engedélyezték a számukra kifizetett összegek közzétételét. Az MTV kuratóriumban lefolyt harmadik sikertelen elnökválasztással egy időben meghirdetett nyilvánosságra hozatal során végül többek között 17 szórakozató főosztályhoz, 2 hír, 21 filmbeszerzési szerződés vált olvashatóvá.

Milliós részletek

A köztévé honlapján olvasható kivonatok csupán a létrejött üzletek alapadatait tartalmazzák. A TV Pictures Pruductions Bt., Friderikusz Sándor cége esetében például csak azt tüntették fel, hogy a 35 adásból álló "Hoztam egy milliót"-ért darabonként 5.131.225 forintot, a nyolc részes "Repülj most"-ért pedig adásonként 3 millió 20 ezer forintot fizet az MTV. A nettó összegek mellett nem szerepel azonban, hogy a köztévé többek között állja a két műsor 15 milliós jogdíját, valamint, hogy további 18 millió plusz áfával beszáll a díszletek elkészítésébe is.

A drága ügyvéd

A műsorkészítők között nagyobb összegre kapott megrendelést a Fanny Film Bt., amely március és június között hat adást készíthet a Valahol Európa címet viselő produkcióból darabonként nettó 12 millió forintért. A Fodor Imre és Sugár Ágnes által jegyzett műsorhoz Verebes István szállítja a forgatókönyvet. Jelentős megrendeléseket kapott Medgyessy Péter nevelt lánya, Tornóczky Anita cége is. A Happy-Film Kft. adásonként nettó 8 millió 750 ezerért készítheti az év végéig a Névshowrt, 8,5 millióért a műsor szilveszteri kiadását. Jelentős üzletet között Juszt László is. A Clean Line Bt. nettó 212 milliós megállapodást tudhat magáénak a hamarosan képernyőre kerülő "A TV ügyvédje" című 26 részes sorozatért. Novemberéig van szerződése Lagzi Lajcsinak a Pénteki Szuperbuli című műsorra, melyért a Dáridó Prudukció Kft.adásonként 11.917.200 forintot számláz a köztévének. Lajcsi cége egy szilveszteri műsorra is szerződött 14 millió 380 ezer forintért.

RTL és MTV

A Cine Art Kft. Hámori Ildikó, Szinetár Miklós és Szinetár Dóra vállalkozása kétszer nettó 54 milliós, egy négymilliós , valamint egy 56 millió forintos megrendelést tudhat magáénak. Az RTL Klub sajátgyártású műsorait is készítő IKO Production Kft. pedig egy nettó 135 és egy nettó 70 milliós megállapodást kötött a közszolgálati televízió vezetésével.  • Tippek
  • Bankszámla