Judit
2 °C
7 °C

Az MSZP azonnali lemondásra szólította fel a tévélenököt

2002.04.24. 07:51
Azonnali lemondásra szólította fel az MSZP Mendreczky Károlyt, a Magyar Televízió elnökét a köztévé kiegyensúlyozatlan híradásai, különösen pedig a kampánycsend előtti utolsó nap műsorai miatt - értesült a Népszabadság.
Mendreczky nem foglalkozik a távozás gondolatával - derült ki az MTV hétfői vezetői értekezletén, ahol is az elnök kijelentette: a választási eredmények ismeretében nem tűri a bomlasztást a tévében. Ezzel reagált az elnök az MSZP felszólítására, melyben azonnali lemondást követel a kampány ideje alatt megjelenő kiegyensúlyozatlan híradások miatt.

Elmozdíthatatlan

Nincs helye a felszólításnak, szerinte ugyanis a választás egyelőre nem érinti a Magyar Televíziót, ő pedig a médiatörvény szerint egyébként is szinte elmozdíthatatlan - írja a Népszabadság. A leváltásához a teljes, a pártdelegált elnökségi tagok mellett a kisorsolt civil szervezetek képviselőivel kiegészített nagykuratórium kétharmados egyetértésére van szükség.

A lap megkereséseire napok óta nem reagált az MTV elnöke. Mint ismeretes a köztévé és az MSZP között a választások második fordulója előtt mérgesedett el véglegesen az addig sem felhőtlen viszony.

Kifogások

A szocialisták már korábban is több MTV-s műsor miatt fordultak az ORTT panaszbizottságához, tavaly októberben pedig bojkottot hirdettek a közszolgálati televízió hírműsoraival szemben.

A múlt héten nyilvánosságot kapott az MSZP pártigazgatójának és az MTV elnökének levelezése. Ebből kiderült: a tévéelnök a szocialistákat okolja, amiért csak Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje kapott lehetőséget a reggeli műsorban egy hosszabb interjúra, Medgyessy Péter, a szocialisták jelöltje nem. Baja Ferenc válaszában viszont arról írt, hogy a meghívást nem az MSZP, hanem a tévé mondta le.

Betelt a pohár

Mendreczky azonnali távozását péntek este követelte az MSZP, miután a kampánycsend előtti utolsó órákban a kormánypártok javára elfogult Híradó után a Fideszről egy 40 perces propagandafilmet adott le a tévé, a párjának szánt műsorban pedig ízekre szedték a szocialisták kampányát. Mindezek után újabb, a fideszes túlsúlyú Híradó, majd a Terror Házáról szóló film következett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?