Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Csak a Híradó és Friderikusz nem megy nyári szünetre

2004.05.12. 14:56
A nyári sporteseményekre koncentrál június 12-étől a Magyar Televízió, így ekkortól a hírműsorokat és Friderikusz Sándor A szólás szabadsága című produkcióját leszámítva leáll a gyártás. Azt egyelőre nem tudni, ősszel mely műsorok újraindítására lesz pénze az MTV-nek, mert az üzleti tervben szereplő 8,5 milliárd forint helyett csupán 4,8 milliárdos költségvetési támogatásra számíthat a köztévé, ráadásul ebből hárommilliárdot elvisz a futball-Eb és az olimpia közvetítése.
Június 12-étől nyári műsorrend lép életbe a Magyar Televíziónál, tudta meg az Index Rangos Katalin programigazgatótól. Ezen a napon kezdődik a futball-Eb, amelyet a Magyar Televízió közvetít. Rangos szerint nem anyagi okai vannak annak, hogy leáll a műsorgyártás, hiszen a kereskedelmi televíziók is leállítják drága, saját gyártású produkcióikat.

Így a nyárra lekerül a képernyőről a márciusban indult napi, szolgáltató magazin, a Napi Mozaik, de nem gyártanak új részeket a Névshowrból, a Szuperbuliból, vagy A tévé ügyvédjéből sem. Az MTV-n mindössze a hírműsorok, az Este című háttérműsor, illetve Friderikusz Sándor, A szólás szabadsága című produkciója marad képernyőn. Igaz a sportközvetítések miatt ez a műsor is két alkalommal elmarad.

Rangos szerint lehetséges, hogy a Névshowrnak lesz egy válogatás műsora, de ehhez még meg kell állapodni a készítőkkel. A futball-Eb és az olimpia közötti öt hétben sem készülnek majd új műsorok, e helyett már korábban megvásárolt sorozatokat és korábbi mozifilmeket fognak sugározni.

A sportközvetítések összességében az MTV-nek hárommilliárd forintjába kerülnek majd, ezt abból a 4,8 milliárd tudja a köztévé kifizetni, amit a parlament hagy jóvá a közeli jövőben a tévé számára. Szerdán támogatta a parlament költségvetési és pénzügyi bizottsága annak az országgyűlési határozati javaslatnak a tárgysorozatba vételét, amely a korábban a törvényhozás által a közszolgálati médiumok strukturális átalakítására elkülönített tízmilliárd forint kétharmadának szétosztására tesz javaslatot.

E szerint kap 4,8 milliárd forintot az MTV, amiből a Híradó technikai eszközeit is korszerűsíteni fogja. Kérdéses ugyanakkor, hogy a nyári szünetre küldött műsorok közül melyek fognak újraindulni, az MTV üzleti tervében ugyanis a megítélt összeg majdnem kétszerese, 8,5 milliárd forint szerepelt.