Emőke
-4 °C
9 °C

Havi egymilliárd deficitet termel az MTV

2003.07.03. 19:20
Nem fogadta el az MTV kuratóriuma csütörtöki ülésén a köztévé 2003-as második félévi költségvetését. Az Index információi szerint ugyanis a jelentős bevételnövekedést prognosztizáló dokumentumban még ki sem írt pályázatok pénzei is szerepelnek.
Az MTV nagykuratóriumának csütörtöki ülése után Czeglédi László, a kuratórium elnöke elmondta, hogy a testület tárgyalt a televízió 2003-as üzleti tervéről. A kuratórium azonban csak az első félévre fogadta el a pénzügyi előirányzatra, a második félévi tervet a nyár végén újratárgyalják. Az MTV legújabb, hatmilliárdos állami támogatásának feltétele volt, hogy a köztévé vezetése készítsen részletes üzleti tervet az országgyűlésnek.

Czeglédi elmondta, hogy azért nem tudták elfogadni a deficitmentesre beállított üzleti tervet, mert egyelőre nem volt világos, miből áll majd össze a terv szerint az MTV előirányzott kereskedelmi bevétele. Az Index információi szerint ugyanis a jelentős bevételnövekedést prognosztizáló dokumentumban egyelőre még ki sem írt pályázatok pénzei is szerepeltek.

Tartós finanszírozásként

Az MTV olyan gazdálkodásra törekszik, hangsúlyozta Czeglédi László, amelyben a bevételi oldal növelésével és a kiadások további lefaragásával pozitív példát mutat az országgyűlésnek. Az elnök szerint azonban optimális gazdálkodás sem lesz elég ahhoz, hogy a jelenleg havi egymilliárd forintra rugó veszteséget pótolják, ezért a fenntartónak, vagyis az országgyűlésnek kell elgondolkodnia azon, hogy tartós finanszírozásként állítja-e be az előreláthatólag mindenképp hiányzó évi öt-hat milliárd forintot.

A kuratórium azt szeretné, ha ezt először a 2004-es üzleti tervnél már meg lehetne valósítani. A kuratórium szerint a tévé gazdálkodásában ma folyamatosan jelentkező hiányt az okozta, hogy 1997 óta - a kereskedelmi tévék megjelenésével - tizedére esett vissza a köztévé reklámbevétele.

Egészséges arány

Ragáts Imre, a tévé elnöke, újságírói kérdésre, a Friderikusz-műsorokról elmondta, hogy a Szólás szabadsága nyáron takarékos módszerrel készül majd. Az Index információi szerint a vasárnapi közéleti műsor a korábbi 13 millió forintos szerződéses gyártás helyett a hetedik adástól 7,5 millió forintjába kerül az MTV-nek. Ragáts részleteket nem mondott, csak annyit árult el, hogy az elmúlt évben felbontott szerződésekből 1,3 milliárd forintot takarított meg a tévé, de a jövőben kell majd meghatározni, hogy mi legyen az egészséges arány a külső és a belső gyártásban készült produkciók között.