Gusztáv
3 °C
7 °C

Távozik a hírigazgató az MTV-től

2002.07.04. 08:10
A személyét ért rendszeres politikai támadások miatt távozik a Magyar Televíziótól Csermely Péter hírigazgató. A közszolgálati televízió megválik egyik legnagyobb műsorbeszállítójától, Vitézy Lászlótól is, aki többek között az Aktuális vezető rendezője is. Nemrégiben távozott a reggeli műsor főszerkesztője, és további személycserék várhatóak a köztévénél.
Csermely Péter lemondását Mendreczky Károly, tévéelnök sajnálattal bár, de elfogadta. A hírigazgató távozását azzal indokolta, hogy a személyét érő rendszeres politikai támadások ellehetetlenítik az MTV hírműsorait, és nehéz helyzetbe hozzák a munkatársait.

Kiegyensúlyozatlanság

A hírigazgatót az MSZP szólította fel lemondásra - sürgetve a tévéelnök, Mendreczky Károly távozását is - a kampányidőszak, különösen a két forduló közti hírműsorok kiegyensúlyozatlanságára hivatkozva - emlékeztet a Népszabadság.

A Népszava információi szerint a hírigazgató a héten tizennyolc hallgatót vett fel a Lovas István nevével fémjelzett MTV Akadémiából fejenként negyedmilliós fizetéssel különböző műsorokhoz, de többségüket a Híradóhoz. Eközben felmondott harminc külsős munkatársnak, nagy részük a Naprakész című délelőtti magazinműsornál dolgozott.

Csermely három éve a Demokrata című hetilaptól került a hírigazgatói posztra, korábbi, a baloldalt támadó írásai miatt már ekkor tiltakoztak személye ellen. Csermely utódáról az MTV vezetője egyelőre nem nyilatkozott.

A legnagyobb beszállító

Szintén távozik a köztévétől Vitézy László, az Aktuális vezető rendezője, aki producerként az MTV egyik legnagyobb beszállítója volt az elmúlt években. Így megszűnik a Jani házhoz megy, az Európai arcok, az Operett.hu, a Hol nem volt, illetve a rendszerváltás óta futó Háló című műsor. Az MTV indoklás nélkül szüntette meg Vitézy tanácsadói posztját és az Aktuálisban való részvételét. A történtek miatti tiltakozásul Betlen János nem járult hozzá, hogy a továbbiakban megjelenjen a neve a műsor főcímén, de változatlanul irányítja és vezeti is az Aktuálist.

Vitézy szerint eltávolítása kapcsolatban van a kormányváltással, mert az új kabinet többször kijelentette, hogy nem finanszírozza a köztévét, ez pedig csődkényszert hoz létre. Szerinte a köztévé finanszírozása a médiatörvény miatt soha nem volt megoldott, ám az új kormány végképp ellehetetleníti az intézményt. Miután a kormány a tévé kiéheztetésével akarja elérni, hogy mondjon le a tévéelnök, az MTV újra lehetetlen helyzetbe került -- tette hozzá Vitézy.

Vitézy a Népszabadságnak cáfolta azt az értesülést, hogy az elmúlt években az MTV több mint egymilliárd forintot fizetett az általa gyártott műsorokért. Vitézy László ugyanakkor a Népszavának elmondta: az MTV hónapok óta több millió forinttal tartozik cégének.

Hivatalos listaáron a Filmmúzeumnak

Várhatóan megszakad a kapcsolat az MTV és a programja nagy részét a köztévé archívumára építő Filmmúzeum nevű nosztalgiacsatorna között. A megállapodást többször kritizálta az MTV felügyelő-bizottsága, az archívum elkótyavetyélésének minősítve azt. A köztévé a jövőben az eddigi kedvezményes tarifa helyett a nosztalgiatévének is a hivatalos listaár alapján kínálja a tárában található évtizedes alkotásokat, tehát az archív anyagok óránkénti ára 350-650 dollárról 23 ezer dollárra emelkedik.

Prokopp Dóra, a Filmmúzeum vezérigazgatója szerint az MTV ajánlata irreális. Mint mondta, a listaárat - másodpercenként nettó 1300 forintot - azokra a megrendelésekre dolgozta ki az MTV, amelyek legfeljebb néhány perces anyagokra vonatkoznak. Hozzájuk hasonló nagy megrendeléseknél azonban ez felszorozva egy film esetében 35 ezer dollár. "Ennyiért pedig a Csillagok háborújának most futó részét lehetne megvenni, nem a régi Tévétornát és a Zseb TV-t" - nyilatkozta Prokopp a Népszabadságnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!