Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Távozik a hírigazgató az MTV-től

2002.07.04. 08:10
A személyét ért rendszeres politikai támadások miatt távozik a Magyar Televíziótól Csermely Péter hírigazgató. A közszolgálati televízió megválik egyik legnagyobb műsorbeszállítójától, Vitézy Lászlótól is, aki többek között az Aktuális vezető rendezője is. Nemrégiben távozott a reggeli műsor főszerkesztője, és további személycserék várhatóak a köztévénél.
Csermely Péter lemondását Mendreczky Károly, tévéelnök sajnálattal bár, de elfogadta. A hírigazgató távozását azzal indokolta, hogy a személyét érő rendszeres politikai támadások ellehetetlenítik az MTV hírműsorait, és nehéz helyzetbe hozzák a munkatársait.

Kiegyensúlyozatlanság

A hírigazgatót az MSZP szólította fel lemondásra - sürgetve a tévéelnök, Mendreczky Károly távozását is - a kampányidőszak, különösen a két forduló közti hírműsorok kiegyensúlyozatlanságára hivatkozva - emlékeztet a Népszabadság.

A Népszava információi szerint a hírigazgató a héten tizennyolc hallgatót vett fel a Lovas István nevével fémjelzett MTV Akadémiából fejenként negyedmilliós fizetéssel különböző műsorokhoz, de többségüket a Híradóhoz. Eközben felmondott harminc külsős munkatársnak, nagy részük a Naprakész című délelőtti magazinműsornál dolgozott.

Csermely három éve a Demokrata című hetilaptól került a hírigazgatói posztra, korábbi, a baloldalt támadó írásai miatt már ekkor tiltakoztak személye ellen. Csermely utódáról az MTV vezetője egyelőre nem nyilatkozott.

A legnagyobb beszállító

Szintén távozik a köztévétől Vitézy László, az Aktuális vezető rendezője, aki producerként az MTV egyik legnagyobb beszállítója volt az elmúlt években. Így megszűnik a Jani házhoz megy, az Európai arcok, az Operett.hu, a Hol nem volt, illetve a rendszerváltás óta futó Háló című műsor. Az MTV indoklás nélkül szüntette meg Vitézy tanácsadói posztját és az Aktuálisban való részvételét. A történtek miatti tiltakozásul Betlen János nem járult hozzá, hogy a továbbiakban megjelenjen a neve a műsor főcímén, de változatlanul irányítja és vezeti is az Aktuálist.

Vitézy szerint eltávolítása kapcsolatban van a kormányváltással, mert az új kabinet többször kijelentette, hogy nem finanszírozza a köztévét, ez pedig csődkényszert hoz létre. Szerinte a köztévé finanszírozása a médiatörvény miatt soha nem volt megoldott, ám az új kormány végképp ellehetetleníti az intézményt. Miután a kormány a tévé kiéheztetésével akarja elérni, hogy mondjon le a tévéelnök, az MTV újra lehetetlen helyzetbe került -- tette hozzá Vitézy.

Vitézy a Népszabadságnak cáfolta azt az értesülést, hogy az elmúlt években az MTV több mint egymilliárd forintot fizetett az általa gyártott műsorokért. Vitézy László ugyanakkor a Népszavának elmondta: az MTV hónapok óta több millió forinttal tartozik cégének.

Hivatalos listaáron a Filmmúzeumnak

Várhatóan megszakad a kapcsolat az MTV és a programja nagy részét a köztévé archívumára építő Filmmúzeum nevű nosztalgiacsatorna között. A megállapodást többször kritizálta az MTV felügyelő-bizottsága, az archívum elkótyavetyélésének minősítve azt. A köztévé a jövőben az eddigi kedvezményes tarifa helyett a nosztalgiatévének is a hivatalos listaár alapján kínálja a tárában található évtizedes alkotásokat, tehát az archív anyagok óránkénti ára 350-650 dollárról 23 ezer dollárra emelkedik.

Prokopp Dóra, a Filmmúzeum vezérigazgatója szerint az MTV ajánlata irreális. Mint mondta, a listaárat - másodpercenként nettó 1300 forintot - azokra a megrendelésekre dolgozta ki az MTV, amelyek legfeljebb néhány perces anyagokra vonatkoznak. Hozzájuk hasonló nagy megrendeléseknél azonban ez felszorozva egy film esetében 35 ezer dollár. "Ennyiért pedig a Csillagok háborújának most futó részét lehetne megvenni, nem a régi Tévétornát és a Zseb TV-t" - nyilatkozta Prokopp a Népszabadságnak.