Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Izé Philippel a Szabadság téren

2002.08.31. 09:29
Funkciója lesz itt mindennek - mondta Philip és a jó magyarok vitték a fém száz forintost - ebből fizetik a MÁV-ot és talán még polgári körös székházra is fussa -, a virágot és a balliberális újságot. A végén a virágot televízió elé szórták, a lapokból pedig blokád alá vették a tőzsdepalotát. És, hogy mi történt a két esemény között?
Van bőr a képükön. A Magyar Televízió jelenlegi vezetése ellen jön tüntetni a tömeg, erre a Vértanúk terén mi történik? Az MTV étterméből a Kossuth téri metróállomásról a Szabadság térre igyekvőknek kis asztalkáról árulják a sört, az üdítőt. Szerencsére csak a tájékozatlanabban állnak meg, háromszázért vesznek egy dobozos sört, majd tovább állnak. Egyesek tudni vélik, hogy ebből lesz az új garnitúra végkielégítése, de a józanabbak mérsékletre intenek: az MTV-étterem önelszámoló egység.

Temetés és gyűjtés

Galéria
Tekintse meg galériánkat!
(Klikk a képre.)
Ideológiailag a helyes kocsma a Tulipán. Útba is esik, helyet is találni. A szomszéd asztalnál feltett kérdésből - "Gergő felvette Párizsban a bocskaiját?" - arra lehet következtetni, hogy a liberálbolsik ezúttal kiszorultak a Nádor utcából. A Tulipánban ülni azért is jó, mert szemügyre vehetjük a póló- és táblafelhozatalt. Nálunk a Sugár Rudi feliratú piros pöttyös transzparens győzött. És még egy érv a Tulipán mellett, bár esküszöm, hogy nem kaptunk tőlük ingyen sört: jól hallani Philipet, aki az érkezőknek elmondja, hogy mi lesz itten máma.

- Hogy úgy mondjam, hajrá magyarok, hajrá Magyarország! Köszönöm szépen, hogy ilyen sokan vagyunk. Egy urnába eltemetjük ma a sajtószabadságot. Huszonhat ravatalba gyűjtjük a százforintosokat. Funkciója lesz itt mindennek. Minden jóérzésű ember csak egyet dobjon az urnákba, automatával meg fogjuk számolni. Nem lesz kesergő hétfő, hogy hányan is voltunk.

El a kezekkel!

Minden sör elfogy egyszer, ideje körülnézni. A Hazatérés temploma előtti terület egy kis MIÉP-es sziget. Isten házából transzparenst lógatnak ki, ifjabb Hegedűs lelkész fogja a zsinórt, hogy asszongya: El a kezekkel a Pannon Rádiótól! Három fiatalember - köztük az Erzsébet hídi csata hőse, akit külön ovációban részesít a közönség - ostorcsattogtatással hozza magát hangulatba. Egy nő füstölög a barátnőjének, miközben megpihen tekintete az időközben félmeztelenre vetkőzött mutatványosokon: "Hát, én olyan ideges vagyok erre az egész globalizációra."

Kezdődik a műsor, a csúszás jókora, a balliberális lapok tudósítói a lapzárta miatt aggódnak, a Magyar Nemzet munkatársa kottából dolgozik. Ahogy Philip fogalmaz: "A hétfői Magyar Nemzetben megírjuk, hogy hányan voltunk." Újabb narancssárga ruhás emberek érkeznek, szájukból cigaretta lóg ki, agyukat alkohol tompította el, hátukon FKF RT felirat és egy-egy kukát húznak maguk után. Ők a prolik - nézünk rájuk elborzadva.

Betétdal

Galéria
Tekintse meg galériánkat!
(Klikk a képre.)
A színpadon közben elkezdődik a pénz gépi számlálása és rollnizása. Távol álljon tőlünk a nemzetellenes attitűd - ha már ott voltunk mi is bedobtunk száz forintot -, de az előttünk álló hármat tett az urnába, a riport későbbi szereplője, Galisz helyett pedig a vele érkező Klári néni dobott be ötöt.

Pataki Attila egy sok ezer éves dalt hozott magával. Hogy tényleg milyen régi a nóta, azt jól példázza a refrén: "Nagy a Te nemzeted, Nagy a Te végzeted."

Szikora Robi is egy ősi számmal érkezett: Ballag a katona, majd Ajtay Andor hangja szól egy boldog korból, 1942-ből. Ennek, a Fekete Péter öcsém nem volt ügyefogyott kezdetű slégernek különösen ez a sora aratott nagy tetszést: kinek a jobb keze bal, él mint a vízben a hal. Hogy végképp a nyolcvanas évek egy nagyszabású KISZ-rendezvényén érezzük magunkat, arról Demjén Rózsi gondoskodott, aki "a Kossuth téren sajnos nem lehetett közöttünk".

Itt vesztettük el a fonalat, mert Galisz telepedett mellénk Szegedről, akit kilenc vagonból álló ingyenvonat szállított a bűnös városba. Hazulról hozott szendvicset ad és meggyónja 1980-as bűnét. Kecskeméten kiskatonaként ismerkedett meg egy gyönyörű, zöldruhás lánnyal, aki süketnéma volt. Füzetben leveleztek egymással, amelyben leírta neki beosztását, a szolgálati helyét, a riadókészültség időtartamát, és úgy egyáltalán: hogy mit gondol Czinege elvtársról.

Galéria
Tekintse meg galériánkat!
(Klikk a képre.)
A notesz végül a parancsnokságon kötött ki, Galiszt két év büntetőszázaddal zsarolták meg, így inkább aláírt, de következetesen a téglákat jelentette fel, akik amúgy is rászolgáltak.

Ilyen hendikeppel nem csoda, hogy érzékeny a mai tragédiák iránt, habár véleménye nem mindig esik egybe a hivatalos állásponttal. Ennek hangot is adott, ezért néha provokátoroknak látszó tárgyakra emlékeztettünk. Hende Csaba beszéde alatt például: "Ha kellett volna fizetni a vonatért, biztos, hogy nem jöttem volna."

Kerényi Imrét ünnepli a közönség, Galisz tartózkodóbb: "Miért nem a színházzal foglalkozol, meg a rendezéssel? Rosszabb vagy, mint egy színész." Nincs televíziónk - kesereg Kerényi. Galisz: "Nem akarok olyan csatornát, ami tele van agyament dolgokkal." Továbbá: Pokorni előad egy Szép Ernő verset egy elkeseredett, igazság nélküli világból. A költeményt 1942-ben írta. A közönség ideológiailag azért itt egy kicsit magára lett hagyva, az árusok szégyenlősen takarják le Lovas-kötettel Horthy-képeslapjaikat. Galisz: "Jó, hogy kipihente magát, de azért előbb kellett volna leszállnia a magasról."

Jussukat követelik a jók

Philip ijeszt ránk alaposan. A közönség soraiban provokáló sms-ek keringenek, valamint az élelmesebbek egy vödörben saját zsebre gyűjtik a százasokat, és még egyéb cselekményekről is érkeztek bejelentések. Galiszt mindenesetre csendre intjük.

Galéria
Tekintse meg galériánkat!
(Klikk a képre.)
Lehet tudni, hogy most ő jön, Viktor. Philip szó nélkül rámutat, a közönség tombol. A Szabadság téri játszótér mászókáján könnyező apukát ölel át kisfia, lányok sikítanak, a bénák járni kezdenek, Galisznak sincs szava. Kemény, gátlástalan beszéd.

Most épülő szocializmusról beszél, ahol nem a boltok polcáról hiányzik az áru, hanem az hiányzik, aminek nem ára, hanem értéke van. Ilyen lehet a miniszterelnöki hatalom, legalábbis közelebbi felvilágosítást nem kaptunk. A szocializmus az egyetlen rendszer a világon, amely az irigységre épít. A szocializmusban az igyekvőket elgáncsolják. A most épülő szocializmusnak a szabadság az ára. A fenti szavakkal való megágyazás után tér a lényegre: a jók, vagyis ők, a jussukat követelik. A közsszolgálati televízió álljon két, egyenrangú csatornából. Az egyik legyen szocialista, a másik polgári és nemzeti. Tehát míg az egyesen az idegenszívű Novodomszky Éva, addig a kettesen a tökös Philip mondja a híreket. És ez mindenkinek jó lesz. Ha a Fidesz (vagy a polgári körök?) törvényjavaslatát nem fogadja el a parlament, akkor tavasszal népszavazást rendeznek az ügyben.

Torna Imrével

Funkciója lesz itt mindennek - mondta Philip órákkal ezelőtt és lőn. Kerényi a színpadról vezényel, mintha igazi rendező lenne, a néhány tízezres (na jó: milliós) közönség pedig a statisztéria. A földre helyezett baloldali liberális sajtótermékre rá kell ülni. "Nagyon jó érzés lesz. A mozgássérülteknek nem kell" - nyugtat meg mindenkit Kerényi, majd felhangzik a sólyomszárnyas dal és a rendező hol azt mondja, hogy integessünk a virággal, hol azt, hogy engedjük le, és ez az egész a színpadról állítólag nagyon szépen néz ki. "Táncolnak a virágok és a zászlók. Leengedjük a virágot." Kerényi mozgatja az embereket. És ők ezt hagyják. Pedig nem holmi segédszínészek. Magyarok.