Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Izé Philippel a Szabadság téren

2002.08.31. 09:29
Funkciója lesz itt mindennek - mondta Philip és a jó magyarok vitték a fém száz forintost - ebből fizetik a MÁV-ot és talán még polgári körös székházra is fussa -, a virágot és a balliberális újságot. A végén a virágot televízió elé szórták, a lapokból pedig blokád alá vették a tőzsdepalotát. És, hogy mi történt a két esemény között?

Van bőr a képükön. A Magyar Televízió jelenlegi vezetése ellen jön tüntetni a tömeg, erre a Vértanúk terén mi történik? Az MTV étterméből a Kossuth téri metróállomásról a Szabadság térre igyekvőknek kis asztalkáról árulják a sört, az üdítőt. Szerencsére csak a tájékozatlanabban állnak meg, háromszázért vesznek egy dobozos sört, majd tovább állnak. Egyesek tudni vélik, hogy ebből lesz az új garnitúra végkielégítése, de a józanabbak mérsékletre intenek: az MTV-étterem önelszámoló egység.

Temetés és gyűjtés

Galéria
Tekintse meg galériánkat!
(Klikk a képre.)

Ideológiailag a helyes kocsma a Tulipán. Útba is esik, helyet is találni. A szomszéd asztalnál feltett kérdésből - "Gergő felvette Párizsban a bocskaiját?" - arra lehet következtetni, hogy a liberálbolsik ezúttal kiszorultak a Nádor utcából. A Tulipánban ülni azért is jó, mert szemügyre vehetjük a póló- és táblafelhozatalt. Nálunk a Sugár Rudi feliratú piros pöttyös transzparens győzött. És még egy érv a Tulipán mellett, bár esküszöm, hogy nem kaptunk tőlük ingyen sört: jól hallani Philipet, aki az érkezőknek elmondja, hogy mi lesz itten máma.

- Hogy úgy mondjam, hajrá magyarok, hajrá Magyarország! Köszönöm szépen, hogy ilyen sokan vagyunk. Egy urnába eltemetjük ma a sajtószabadságot. Huszonhat ravatalba gyűjtjük a százforintosokat. Funkciója lesz itt mindennek. Minden jóérzésű ember csak egyet dobjon az urnákba, automatával meg fogjuk számolni. Nem lesz kesergő hétfő, hogy hányan is voltunk.

El a kezekkel!

Minden sör elfogy egyszer, ideje körülnézni. A Hazatérés temploma előtti terület egy kis MIÉP-es sziget. Isten házából transzparenst lógatnak ki, ifjabb Hegedűs lelkész fogja a zsinórt, hogy asszongya: El a kezekkel a Pannon Rádiótól! Három fiatalember - köztük az Erzsébet hídi csata hőse, akit külön ovációban részesít a közönség - ostorcsattogtatással hozza magát hangulatba. Egy nő füstölög a barátnőjének, miközben megpihen tekintete az időközben félmeztelenre vetkőzött mutatványosokon: "Hát, én olyan ideges vagyok erre az egész globalizációra."

Kezdődik a műsor, a csúszás jókora, a balliberális lapok tudósítói a lapzárta miatt aggódnak, a Magyar Nemzet munkatársa kottából dolgozik. Ahogy Philip fogalmaz: "A hétfői Magyar Nemzetben megírjuk, hogy hányan voltunk." Újabb narancssárga ruhás emberek érkeznek, szájukból cigaretta lóg ki, agyukat alkohol tompította el, hátukon FKF RT felirat és egy-egy kukát húznak maguk után. Ők a prolik - nézünk rájuk elborzadva.

Betétdal

Galéria
Tekintse meg galériánkat!
(Klikk a képre.)

A színpadon közben elkezdődik a pénz gépi számlálása és rollnizása. Távol álljon tőlünk a nemzetellenes attitűd - ha már ott voltunk mi is bedobtunk száz forintot -, de az előttünk álló hármat tett az urnába, a riport későbbi szereplője, Galisz helyett pedig a vele érkező Klári néni dobott be ötöt.

Pataki Attila egy sok ezer éves dalt hozott magával. Hogy tényleg milyen régi a nóta, azt jól példázza a refrén: "Nagy a Te nemzeted, Nagy a Te végzeted."

Szikora Robi is egy ősi számmal érkezett: Ballag a katona, majd Ajtay Andor hangja szól egy boldog korból, 1942-ből. Ennek, a Fekete Péter öcsém nem volt ügyefogyott kezdetű slégernek különösen ez a sora aratott nagy tetszést: kinek a jobb keze bal, él mint a vízben a hal. Hogy végképp a nyolcvanas évek egy nagyszabású KISZ-rendezvényén érezzük magunkat, arról Demjén Rózsi gondoskodott, aki "a Kossuth téren sajnos nem lehetett közöttünk".

Itt vesztettük el a fonalat, mert Galisz telepedett mellénk Szegedről, akit kilenc vagonból álló ingyenvonat szállított a bűnös városba. Hazulról hozott szendvicset ad és meggyónja 1980-as bűnét. Kecskeméten kiskatonaként ismerkedett meg egy gyönyörű, zöldruhás lánnyal, aki süketnéma volt. Füzetben leveleztek egymással, amelyben leírta neki beosztását, a szolgálati helyét, a riadókészültség időtartamát, és úgy egyáltalán: hogy mit gondol Czinege elvtársról.

Galéria
Tekintse meg galériánkat!
(Klikk a képre.)

A notesz végül a parancsnokságon kötött ki, Galiszt két év büntetőszázaddal zsarolták meg, így inkább aláírt, de következetesen a téglákat jelentette fel, akik amúgy is rászolgáltak.

Ilyen hendikeppel nem csoda, hogy érzékeny a mai tragédiák iránt, habár véleménye nem mindig esik egybe a hivatalos állásponttal. Ennek hangot is adott, ezért néha provokátoroknak látszó tárgyakra emlékeztettünk. Hende Csaba beszéde alatt például: "Ha kellett volna fizetni a vonatért, biztos, hogy nem jöttem volna."

Kerényi Imrét ünnepli a közönség, Galisz tartózkodóbb: "Miért nem a színházzal foglalkozol, meg a rendezéssel? Rosszabb vagy, mint egy színész." Nincs televíziónk - kesereg Kerényi. Galisz: "Nem akarok olyan csatornát, ami tele van agyament dolgokkal." Továbbá: Pokorni előad egy Szép Ernő verset egy elkeseredett, igazság nélküli világból. A költeményt 1942-ben írta. A közönség ideológiailag azért itt egy kicsit magára lett hagyva, az árusok szégyenlősen takarják le Lovas-kötettel Horthy-képeslapjaikat. Galisz: "Jó, hogy kipihente magát, de azért előbb kellett volna leszállnia a magasról."

Jussukat követelik a jók

Philip ijeszt ránk alaposan. A közönség soraiban provokáló sms-ek keringenek, valamint az élelmesebbek egy vödörben saját zsebre gyűjtik a százasokat, és még egyéb cselekményekről is érkeztek bejelentések. Galiszt mindenesetre csendre intjük.

Galéria
Tekintse meg galériánkat!
(Klikk a képre.)

Lehet tudni, hogy most ő jön, Viktor. Philip szó nélkül rámutat, a közönség tombol. A Szabadság téri játszótér mászókáján könnyező apukát ölel át kisfia, lányok sikítanak, a bénák járni kezdenek, Galisznak sincs szava. Kemény, gátlástalan beszéd.

Most épülő szocializmusról beszél, ahol nem a boltok polcáról hiányzik az áru, hanem az hiányzik, aminek nem ára, hanem értéke van. Ilyen lehet a miniszterelnöki hatalom, legalábbis közelebbi felvilágosítást nem kaptunk. A szocializmus az egyetlen rendszer a világon, amely az irigységre épít. A szocializmusban az igyekvőket elgáncsolják. A most épülő szocializmusnak a szabadság az ára. A fenti szavakkal való megágyazás után tér a lényegre: a jók, vagyis ők, a jussukat követelik. A közsszolgálati televízió álljon két, egyenrangú csatornából. Az egyik legyen szocialista, a másik polgári és nemzeti. Tehát míg az egyesen az idegenszívű Novodomszky Éva, addig a kettesen a tökös Philip mondja a híreket. És ez mindenkinek jó lesz. Ha a Fidesz (vagy a polgári körök?) törvényjavaslatát nem fogadja el a parlament, akkor tavasszal népszavazást rendeznek az ügyben.

Torna Imrével

Funkciója lesz itt mindennek - mondta Philip órákkal ezelőtt és lőn. Kerényi a színpadról vezényel, mintha igazi rendező lenne, a néhány tízezres (na jó: milliós) közönség pedig a statisztéria. A földre helyezett baloldali liberális sajtótermékre rá kell ülni. "Nagyon jó érzés lesz. A mozgássérülteknek nem kell" - nyugtat meg mindenkit Kerényi, majd felhangzik a sólyomszárnyas dal és a rendező hol azt mondja, hogy integessünk a virággal, hol azt, hogy engedjük le, és ez az egész a színpadról állítólag nagyon szépen néz ki. "Táncolnak a virágok és a zászlók. Leengedjük a virágot." Kerényi mozgatja az embereket. És ők ezt hagyják. Pedig nem holmi segédszínészek. Magyarok.