Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A kuratórium mégis értékeli az MTV elnöki pályázatokat

2003.03.25. 22:01
Felbontottuk az elnöki pályázati csomagokat, csütörtökön az értékeléssel folytatjuk a munkát - közölte Czeglédi László a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének keddi ülése után az MTI-vel. A grémium elnöke minden további közléstől elzárkózott.
A testület tagjai múlt csütörtökön már foglalkoztak az üggyel: akkor döntöttek úgy, hogy e hét keddjén folytatják a téma tárgyalását. A Magyar Televízió Közalapítvány előző kuratóriumi elnöksége az idén január 31-én tette közzé az intézmény elnöki posztjára kiírt pályázat szövegét; a március 2-i beadási határidőig kilencen nyújtották be dokumentációjukat.

Vitatott fennállás

A kiírás módját - és a testület mandátumának fennállását - vitatja a Legfőbb Ügyészség, amely január 22-én levélben figyelmeztette Bakó Lajost, az előző kuratórium elnökét, hogy a testület elnökségének megbízatása a törvény erejénél fogva megszűnt. Ennek indokaként azt jelölte meg, hogy a grémiumnak a médiatörvény alapján tavaly december 6-ig - az előző napi sikertelen elnökjelölést követően - ki kellett volna írnia az új tévéelnöki pályázatot, hiszen ez a testület kizárólagos feladat- és jogkörébe tartozik. Az ügyészségi felszólalást elutasította nem sokkal később az MTV ellenőrző testülete, amely úgy ítélte meg, a kuratóriumi elnökség mindenben a jogszabályban foglaltak szerint járt el, így megbízatása mandátumának február elejei lejártáig fennáll.

Nehéz szülés

Az MTV elnöki posztja Mendreczky Károly július 16-i távozásával üresedett meg. A tisztségre az intézmény közalapítványának kuratóriumi elnöksége először július 29-én írt ki pályázatot, augusztus 31-i határidővel. A grémium elnöksége szeptember 30-án Baló Györgyöt terjesztette az akkori tizenöt pályázó közül személyi javaslatként a kuratórium elé, döntés viszont - kétharmados többség hiányában - nem született. A sikertelen elnökválasztás nyomán kiírt új pályázat november 6-i határidejéig minden korábbinál többen, 18-an pályáztak a Magyar Televízió elnöki posztjára, közülük azonban nem sikerült az elnökségnek kétharmados többséggel jelöltet állítania a nagykuratórium elé. A testület annak értékelése napján, december 5-én eldöntötte, hogy új pályázatot ír ki, s azt január utolsó napján teszi közzé.