Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

ÁSZ: Tartósan veszteséget termel a köztévé

2003.06.05. 09:37
A Magyar Televízió finanszírozási rendszerének teljes újragondolását javasolja az Állami Számvevőszék. A köztévé a kereskedelmi csatornák megjelenése óta tartósan veszteséget termel. Az ÁSZ szerint a fő okok a reklámbevételek kiesése és a pazarló gazdálkodás.
Kétséges, hogy tartósan megteremthető a köztévé kiegyensúlyozott működése - állapította meg az Állami Számvevőszék. A Népszabadság birtokába került jelentése szerint a Magyar Televízió Rt. pazarló, célszerűtlen gazdálkodását a jelenlegi szabályozás nem szankcionálja, a részvénytársaság nem számolható fel.

Hiába tárgyal a kormány az MTV újabb, 6,3 milliárd forintos támogatásáról, a gondok nem oldódnak meg. Az ÁSZ jelentése szerint a köztévé anyagi gondjait a kereskedelmi televíziók megjelenésével a reklámpiaci monopólium elvesztése okozhatta. Az MTV reklámbevételei az 1997-es 17,6 milliárd forintról 2002-re 1,9 milliárdra apadtak.

Támogatással együtt veszteséges

Az MTV az elmúlt öt évben 190 milliárd forintot költött el, miközben 155 milliárd forint bevételre tett szert - írja a Népszabadság. A képet tovább árnyalja, hogy a bevétel nagyobbik része, 86,5 milliárd forint állami támogatás volt, ezen felül a cég két alkalommal összesen 17,5 milliárd forint tőketámogatásban is részesült.

Az ÁSZ megállapításai szerint a köztévé több százmillió forintot használt fel jogosulatlanul működése finanszírozására a létszámleépítések finanszírozására adott négy milliárdból. A szervezet a televízió finanszírozási rendszerének teljes újragondolását javasolja - írja a Népszabadság.