Valér
-2 °C
0 °C

Félórás kényszerű adásszünet az m1-en

2002.09.04. 17:00
Az elfogulatlan tájékoztatás törvényi előírásainak súlyos megsértése miatt egy később meghatározandó napon este héttől félórára fel kell függeszetenie műsorát a Magyar Televíziónak - döntött a médiahatóság. A Népszabadság szerint a büntetést az országgyűlési választások második fordulóját megelőző napok elemzése után szabta ki az ORTT.
Súlyos szankciót szabott ki a médiahatóság a köztelevízióra az országgyűlési választások második fordulója előtti törvénysértések miatt - adta hírül a Népszabadság. A Magyar Televíziónak egy a jogszabályok alapján később meghatározandó napon 30 percre fel kell függesztenie műsorszolgáltatását este hét órától, az elfogulatlan tájékoztatás és a politikai hirdetésekre vonatkozó törvényi előírások megsértése miatt. Az MTV-t az EBESZ választási megfigyelői is elmarasztalták, mert elfogultnak találták az akkori kormánypártok javára.

Három adásnapot vizsgált a médiahatóság

A Népszabadság szerint az Országos Rádió és Televízió Testület az MSZP-s tag kezdeményezésére vizsgálta meg a köztévé három teljes adásnapját: április 9-ét, amikor Orbán Viktor a Testnevelési Egyetemen mondott beszédet, április 13-át, amikor a Kossuth téri demonstráció volt és a kampánycsend előtti utolsó 24 órát. Az ORTT a két utóbbi napon sugárzott politikai műsorok miatt szabta ki büntetését, négy hónappal a választásokat követően.

"Politikai hirdetést készített a köztévé"

Az elemzés szerint a köztévé, amely élőben közvetítette a Kossuth téri nagygyűlést, műsorajánlóként lényegében politikai hirdetést adott le, a Fidesz nagyszabású rendezvényeinek képeivel és a párt választási szlogenjével. A fizetett politikai hirdetés minden jegyét magán viselő bejátszást háromszor ismételte az MTV. Súlyos törvénysértésnek minősítette a vizsgálat, hogy a köztévé saját maga készített egy párt rendezvényéről egyértelműen politikai hirdetésnek minősülő műsorszámot, amelynek üzenete nem lehet más, minthogy a köztévé azonosul a politikai erő nézeteivel. Az MTV Híradója a rendezvényről szóló tudósításban is súlyosan megsértette az elfogulatlan tájékoztatás követelményét.

Propaganda film és politikai ellemzés

Az ORTT szerint a kampánycsend előtti utolsó nap teljes műsorfolyama is egyértelműen az akkori kormánykoalíció politikáját támogató nézetek szolgálatában állt. A Ma Reggelben csak a polgári oldal politikusai fejthették ki nézeteiket. A kormány sikereit taglalta a három Híradó is, aránytalanul nagy teret engedve a jobboldali pártoknak. A két nagy párt kampányáról készült 40-40 perces összeállításról - Népszabadságban ismertetett - az ORTT azt állapította meg: míg a fideszes egy gyakorlatilag mesterien szerkesztett propagandafilmnek tekinthető, amely egy politikai hirdetésnek felelt meg, addig az MSZP kampányáról egy kemény hangú politikai elemzést sugárzott a köztévé.

Jelentős volna a bevételkiesés a műsorszünetben

Arra a kérdésre, hogy a hatóság miért négy hónappal a történtek után hoz ilyen döntést, Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke a Népszabadságnak elmondta: a gyors intézkedések gátja a pénzhiány. A Magyar Televízió vezetése csak az írásbeli határozat kézhezvétele után, az indoklás pontos ismeretében kíván reagálni az Országos Rádió és Televízió Testület hétfői döntésére. Az ORTT még a héten eljuttatja írásba foglalt határozatát az MTV-hez; ezt követően - a jogszabályok értelmében - két nap áll az intézmény rendelkezésére fellebbezni, vagy a döntésben foglalt műsorfelfüggesztést végrehajtani. Értesüléseink szerint biztosra vehető, hogy a közszolgálati televízió vezetése fellebbezni fog a határozat ellen, mert félórás műsorszünet jelentős bevételkiesést okozna az amúgy is pénzügyi gondokkal küzdő intézménynek.

Az SZDSZ a felelősökön hajtatná be a bevételkiesést

Az MTV Közalapítvány kuratóriumának SZDSZ-jelölte elnökségi tagjai, Harasztai Miklós és Kozák Márton felszólították az MTV ügyvezető alelnökét, szakítson azzal a rossz hagyománnyal, hogy a pártatlan tájékoztatás miatt kiszabott ORTT-ítéletek ellen fellebbezve a közszolgálati csatorna nem ismeri el a törvénysértést. Keresse és nevezze meg a felelősöket, hajtsa be rajtuk az általuk okozott kárt. Ezzel nyújtson garanciát arra, hogy az MTV a jövőben a pártatlan politikai tájékoztatás nemzeti intézményévé válik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!