Viola
-6 °C
0 °C

Jogtalanul használja a Fekete Doboz felvételeit az MTV?

2005.03.18. 14:21
Olvasói levélben jelezte a Fekete Doboz két alapítója, hogy az MTV Este című műsora gátlástalanul, ráadásul jogtalanul történelemhamisításra használja a Fekete Doboz 15 évvel ezelőtti felvételeit. Elbert Márta szerint a Pártiratok zúzdában és a Dunagate című filmeket úgy vágták össze, hogy félretájékoztassák a közvéleményt.

Az MTV Az este című háttérműsora az elmúlt hónapokban többször is foglalkozott az ügynöküggyel valamint a parlament előtt fekvő ügynöktörvénnyel. A műsorokban több alkalommal is felhasználták a Fekete Doboz "Pártiratok zúzdában" valamint a "Dunagate" című filmjének részleteit. A filmek készítői, Elbert Márta és Jávor István pénteken a Népszabadságban olvasói levélben kifogásolták, hogy a korabeli anyagokból készített filmeket a tévé szerkesztői úgy vágták össze, mintha "az Újpesti Papírgyár zúzdájában III/III-as iratokat, az úgynevezett ügynökdossziékat semmisítették volna meg. A valóság az, hogy a két, 1989-ben készült filmünket különböző helyszíneken és más-más időpontban forgattuk" - olvasható a nyílt levélben.

A tévé sugalmaz

Elbert Mária szerint igazán felháborító, hogy a televízió azt sugallja, azért nincsenek meg az ügynöklisták, mert megsemmisítették őket, és ezt a filmből vett, de más iratmegsemmisítéseket bemutató felvételekkel próbálják alátámasztani. A doumentumfilmes szerint ugyan elképzelhető, hogy tényeg megsemmisítették az ügynöklistákat, de erre nincsenek - főleg nem az ő filmjeik alapján - képi bizonyítékok.

Az Este az ügynöküggyel először foglalkozó decemberi adásának "csúsztatásairól" levelet írtak Rudi Zoltán tévéelnöknek, aki - mint írják - nem reagált. A Este stábja viszont a levél és a két szerkesztő tiltakozásának ismeretében is újból és újból használta a felvételeket. Elbert Márta az Indexnek azt mondta, a tévé gátlástalanul, ráadásul jogtalanul használja filmjeiket. A két szerkesztő mindezek után él a gyanúperrel, hogy "Az este szerkesztői tudatosan törekszenek az események meghamisítására, és koncepcijukhoz gátlástalanul használják a Fekete Doboz korabeli felvételeit." Az MTV szóvivője, Holub Katalin az Indexnek erre azt mondta, nem igaz, hogy tudatosan meghamisítanák az eseményeket.

Jogilag kérdéses

A felvételek sugárzásának jogi hátterével kapcsolatban az MTV szóvivője azt mondta, hogy a bejátszott részleteket az MTV archívumában találták, az egykori A Hét és a Szabadság tér című műsorokból vették, azokon pedig "semmilyen korlátozás nincs". Az Index által megkérdezett médiajogász szerint viszont egyértelmű, hogy a televízió milyen körülmények között játszhat le filmrészleteket. Szerinte az a lényeg, hogy annak idején milyen szerződést kötöttek egymással az alkotók és a televíziótársaság. Elbert Márta azt állítja, hogy egyszeri sugárzásra adtak engedélyt, amiből az következik, hogy az MTV 15 évvel később nem használhatta volna fel, nem rendelkezhet "sajátjaként" a filmrészletekkel. Pesty László, a Fekete Doboz egykori munkatársa korábbi állításunkkal szemben az Indexnek nem azt állította, hogy egyszeri alkalomra szólt a szerződés, hanem, hogy "ez egy jogtechnikai kérdés, és elő kell venni az egykori papírokat, amelyekből kiderül, hogy a Fekete Doboz és az MTV közötti megllapodás, mire jogosítja fel a köztévét".

Kit hívtak?

A decemberi műsorban Simon András műsorvezető azt is állította, hogy a Fekete Doboz munkatársai nem kívántak megjelenni a stúdióban. Ezzel szemben a szerkesztők mondták, őket senki nem kereste, a stúdióba be nem hívta. Az MTV szóvivője úgy tudja, hogy annak idején azt az újságírót, Lovas Zoltánt hívták be a műsorba, aki szemtanúja volt az ügynökirat-megsemmisítéseknek.