Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

MSZP-MDF-SZDSZ: tárgyalási láz az MTV-elnök miatt

2003.05.22. 16:03
Pénteken kétszer is kétharmados támogatottságot kell elérnie az MTV-elnökség valamelyik aspiránsának, hogy a közszolgálati tévé vezetőjévé válhasson. A választás célegyenesében az MSZP, az MDF és az SZDSZ teljes vezérkara a "megfelelő ember" kiválasztására koncentrál. Az Index információi szerint azonban a pártokon belül sincs konszenzus saját jelöltjeikről.
Három sikertelen pályázat után az MTV kuratóriuma a törvény szerinti határidő lejárta előtti utolsó napon ismét kísérletet tesz a televízió elnökének megválasztására. Pénteken a kuratórium elnökségének és a civil szervezetekből álló nagy kuratóriumnak is kétharmados többséggel kell kijelölnie valakit a tizenöt pályázóból az egy éve elnök nélkül működő intézmény élére.

Kósa Somogyi és Ragáts szállhat ringbe?
Az MTV kuratóriumi elnökségének csütörtöki tárgyalása során körvonalazódott, hogy a célegyenesben Kósa Somogyi György és Ragáts Imre a legesélyesebb a testület péntek reggeli döntéshozatalán a tévéelnök-jelölti cím elnyerésére. A kiszivárgott hírek szerint azonban mind az említett két jelölt, mind Rudi Zoltán és Székely Ferenc személyével kapcsolatban több kifogást hangoztattak a pártok. Kósa Somogyi Györgynek az MDF Kis Péter kancelláriaminiszterhez fűződő szoros vizsonyát, Ragáts Imrének pedig az utóbbi hónapok baloldalnak kedvező szerződéskötéseit rótta fel. Rudi Zoltán jelölését a szabaddemokraták vétózták meg, mert szerintük a tv2 volt vezéréhez, Tolvaly Ferenchez fűződő viszonya kifogásolható, Székely Ferenc esetében pedig az ATV-n tapasztalható politikai kiegyensúlyozatlanság volt a baj. A testületnek péntek reggel 8 órakor kezdődő ülésén kell kialakítania a jelölt személyével kapcsolatban a konszenzust.
Az Index információi szerint az MDF a szocialisták által is támogatott két esélyes mögé azzal a feltétellel sorakozna fel, ha a párt egy alelnöki vagy az m2 intendánsi posztját megkapná.
Még maguk sem tudják

A kormánypártok és az MDF háza táján is egyeztetési nagyüzemet indított be az elnökválasztás. Az Index információi szerint Medgyessy Péter miniszterelnök és a három párt médiaügyi felelősei a napokban több órán át tárgyaltak a lehetséges jelöltekről, a konszenzusos személyt azonban eddig nem sikerült kiválasztani. Ennek oka, hogy maguk a pártok sem egyetlen esélyessel számolnak. Úgy tudjuk, hogy a politikai egyeztetések során főként Rudi Zoltán, az MTV jelenlegi hírigazgatója, Ragáts Imre, a jelenlegi ügyvezető alelnök, Székely Ferenc, az MTV korábbi elnöke és Kósa Somogyi György, a kancelláriaminiszter bizalmi embere merült fel elfogadható aspiránsként.

Kétszer kétharmad

Mint emlékezetes, a kuratórium elnöksége az elmúlt hetekben három részletben hallgatta meg a pályázókat, akik között ott volt Sugár Ágnes koprodukciós igazgató, Friderikusz Sándor showman és Ladvánszky György, az ORTT szocialista tagja. (Ladvánszky a napokban bejelentette visszalépését.) Ha a három párti, a Fidesz delegáltjai nélkül működő kuratóriumi elnökség csütörtökön vagy péntek reggel minősített többséggel kiválasztja jelöltjét, a nemrég kisorsolt nagy kuratóriumnak is el kell majd fogadnia az aspiránst. Az április végén sorsolással kiválasztott civil szervezetekből álló grémium eddig csak informális összejöveteleken tárgyalt a közszolgálati televízió ügyeiről, a húsz szervezetből álló testületnek az elnökválasztás lesz az első hivatalos ténykedése.