Albin
0 °C
10 °C

Kiss Péter tanácsadója lehet a tévéelnök

2003.05.27. 10:55
Az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöksége kedden dönt arról, hogy ajánl-e valakit MTV-elnöknek a 16 pályázó közül, vagy ismét új fordulót tartanak. A mostani állás szerint Kósa-Somogyi György, a kancelláriaminiszter tanácsadója lehet a befutó, ebben az esetben a jobboldal számára elfogadható Belénessy Csaba lehetne a köztévé egyik alelnöke. Egyes információk szerint megvalósulhat Orbán Viktor azon ötlete, hogy kettéosztják a köztévét, ha az MDF adhatja a kettes csatorna intendánsát.
Kedden dönt a köztévé kuratóriuma az MTV elnöki posztjára kiírt pályázatról. Lapinformációk szerint van esély a kompromisszumra. Az Index információi szerint a nagyobbik ellenzéki párt vezető köreiben sem utasítják el az MTV elnökválasztás legutóbb kiszivárgott forgatókönyvét. A Magyar Hírlap szerint ugyanis Kósa-Somogyi György, a kancelláriaminiszter médiatanácsadójának elnöki jelöléséért cserébe az MDF a politikai háttéregyeztetéseken az egyik alelnöki posztot kérte, amit a jobboldal számára elfogadható Belénessy Csaba tölthetne be.

A Fidesz médiapolitikusai nem kívántak nyilatkozni az utolsó kör esélyeseiről, ám mint kiderült Belénessy személyét "a legkisebb rossz" elve alapján a választhatók között tartják számon. A fideszesek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a köztévé elnökség ügyében kötendő kompromisszumokért az MDF-nek kell vállalnia a politikai felelősséget.

Hosszú idő után Orbán Viktor volt kormányfő a hazánkba akkreditált külföldi tudósítóknak adott munkareggeli után hétfőn ismét felvetette a köztévé politikai megosztásának gondolatát. A Fidesz elnöke azt mondta: két, különböző világnézetet képviselő közszolgálati televíziós csatornának kellene működnie Magyarországon. Orbán tavaly augusztusban az MTV épülete előtt tartott demonstráción vetette fel először, hogy a jobboldalnak is joga van a választási eredmények alapján egy közszolgálati csatornára. Orbán ötletével egybecseng az MDF azon ötlete, hogy a kisebbik ellenzéki párt intendánsa felügyelje a Magyar Televízió kettes csatornáját, így a médiatörvény megkerülésével megvalósulhat a kormánypártok által eddig határozottan elutasított kettéosztása köztévének.