Vilhelmina
12 °C
28 °C

Huszonötmillióért szervezik augusztus 20-át

2002.08.14. 13:57
Ötszázalékos vállalkozói díjért vállalta az augusztus 20-ai állami ünnepség szervezését a Multimedia Concerts Kft. - nyilatkozta az Indexnek Hegedűs László, a cég szóvivője. A 487 millió forintos összköltség után így csaknem 25 millió forint a cég jutaléka. A rendezvényszervező vállalkozás feladata szétosztani az önkormányzati ünnepségekre elkülönített 50 millió forintot is. A programokra fordítható összeg jórészét ugyanakkor a budapesti programok viszik el: erre 437 millió jut.
Az augusztus 20-ai állami ünnepséget követően a szervező Multimedia Concerts Kft. nyilvánosságra hozza a rendezvény részletes költségvetését - nyilatkozta az Indexnek Hegedűs László, a Multimedia Concerts Kft. szóvivője. Tájékoztatása szerint külön kiszámoltatják majd a tűzijáték költségeit is. Egyelőre azért nem lehet pontos összeget mondani, mert az égi parádé büdzséje nem csak a robbanó bombákból áll. Hegedűs szerint a látványosság árába bele kell számítani az útlezárások költségeit éppúgy, mint az esemény biztosításának a tűzijátékra eső részét, illetve a Citadella Terasznak fizetendő kártalanításhoz hasonló kiadásokat is.

Ötszázalékos vállalkozói díj üti a szervező markát

A Multimedia Concerts Kft. ötszázalékos vállalkozói díjért vállalta az esemény megszervezését, ami azt jelenti, hogy a 487 millió forintból csaknem 25 millió a cég jutaléka. "Ezért még azt is vállaltuk, hogy a keretösszeget nem léphetjük túl, ha az esemény többe kerül mint terveztük, azt nyereségünkből, vagy, ha az nem elég, saját pénzünkből kell fedezniük" - hangsúlyozta Hegedűs László. (Az előző ciklusban a Fidesz-közeli Happy End Kft. ugyanezt a feladatot húszszázalékos vállalkozói díjért végezte, ami azt jelentette, hogy ünnepségenként a vállalkozás jutaléka gyakran meghaladta a százmillió forintot. Akkoriban szakértők úgy vélekedtek: a reális szervezési költség esetenként tíz százalék, ennél olcsóbban szinte megvalósíthatatlan egy ilyen méretű rendezvény.)

A Multimedia osztja a pénzt az önkormányzatoknak

A kormány által jóváhagyott keret 495 millió forint, ám nyolcmillió forintot ebből a törvényes előírás szerint a tárgyalásos közbeszerzési eljárás költsége vitt el. A kormányszóvivő korábbi közlésével ellentétben nem lesznek központi ünnepségek a megyeszékhelyeken, ezeket ugyanis a helyi önkormányzatok vagy intézményeik szervezik. A kormány 50 millió forintot biztosít a települési önkormányzatok rendezvényeinek költségeihez egy minipályázat útján, aminek lebonyolítását a Multimedia Concerts Kft.-re bízták.

Pénteken derül ki a döntnökök névsora

A pénz elosztását a rendezvényszervező cég intézi: három független szakértőt kértek fel a pályázatok elbírálására. Keszthelyi András, a Kormányzati Kommunikációs Központ igazgatója az Indexnek időhiánnyal magyarázta, hogy nem a kancellária, vagy a belügyi tárca bírálja el az önkormányzati igényeket. Hegedűs László ígérete szerint a döntnökök névsorát pénteken, az augusztus 20-ról szóló sajtótájékoztatón hozzák nyilvánosságra.

Újra MC Média

Az ünnepség költségvetésének jórészét, 437 millió forintot a budapesti programokra fordítanak, igaz ebben benne van a rendezvény reklámkerete is. Erre a kormány száznapos programjához hasonlóan 44 millió forintot fordítanak. Hegedűs tájékoztatása szerint ezt a pénzt az MC Média Company Kft. fordíthatja az ünnepség promotálására. Ez a cég az a vállalkozás, amelyik az SZDSZ kampányában, illetve a kormány száznapos programjának népszerűsítésében is médiavásárlóként közreműködött.

Szocialista kampánytűzijáték közpénzből?
A kőbányai szocialisták augusztus 20-ai kampányrendezvényükre szeretnének kormánytámogatást kapni - állítja György István, a városrész polgármestere. A szocialisták arra hivatkozva kértek saját rendezvényük tűzijátékához támogatást, hogy a programot az önkormányzat szervezi, holott György szerint a testület ilyen irányú döntést nem hozott. A polgármester szerint a városháza munkatársai, így jogosulatlanul pályázták meg az egymilliós összeget a kormány 50 milliós keretéből. A kőbányai szocialisták egyébként a gazdasági bizottságban megszavaztak az égi parádéra egymillió forintot, ennek átutalását azonban a polgármester megakadályozta. György István vizsgálatot kezdeményez arra az esetre, ha a pályázaton a szocialista kampánytűzijátékot támogatnák, mert ebben az esetben szocialista kampányt támogatnának kormányzati forrásokból.