Judit
3 °C
7 °C

Huszonötmillióért szervezik augusztus 20-át

2002.08.14. 13:57
Ötszázalékos vállalkozói díjért vállalta az augusztus 20-ai állami ünnepség szervezését a Multimedia Concerts Kft. - nyilatkozta az Indexnek Hegedűs László, a cég szóvivője. A 487 millió forintos összköltség után így csaknem 25 millió forint a cég jutaléka. A rendezvényszervező vállalkozás feladata szétosztani az önkormányzati ünnepségekre elkülönített 50 millió forintot is. A programokra fordítható összeg jórészét ugyanakkor a budapesti programok viszik el: erre 437 millió jut.
Az augusztus 20-ai állami ünnepséget követően a szervező Multimedia Concerts Kft. nyilvánosságra hozza a rendezvény részletes költségvetését - nyilatkozta az Indexnek Hegedűs László, a Multimedia Concerts Kft. szóvivője. Tájékoztatása szerint külön kiszámoltatják majd a tűzijáték költségeit is. Egyelőre azért nem lehet pontos összeget mondani, mert az égi parádé büdzséje nem csak a robbanó bombákból áll. Hegedűs szerint a látványosság árába bele kell számítani az útlezárások költségeit éppúgy, mint az esemény biztosításának a tűzijátékra eső részét, illetve a Citadella Terasznak fizetendő kártalanításhoz hasonló kiadásokat is.

Ötszázalékos vállalkozói díj üti a szervező markát

A Multimedia Concerts Kft. ötszázalékos vállalkozói díjért vállalta az esemény megszervezését, ami azt jelenti, hogy a 487 millió forintból csaknem 25 millió a cég jutaléka. "Ezért még azt is vállaltuk, hogy a keretösszeget nem léphetjük túl, ha az esemény többe kerül mint terveztük, azt nyereségünkből, vagy, ha az nem elég, saját pénzünkből kell fedezniük" - hangsúlyozta Hegedűs László. (Az előző ciklusban a Fidesz-közeli Happy End Kft. ugyanezt a feladatot húszszázalékos vállalkozói díjért végezte, ami azt jelentette, hogy ünnepségenként a vállalkozás jutaléka gyakran meghaladta a százmillió forintot. Akkoriban szakértők úgy vélekedtek: a reális szervezési költség esetenként tíz százalék, ennél olcsóbban szinte megvalósíthatatlan egy ilyen méretű rendezvény.)

A Multimedia osztja a pénzt az önkormányzatoknak

A kormány által jóváhagyott keret 495 millió forint, ám nyolcmillió forintot ebből a törvényes előírás szerint a tárgyalásos közbeszerzési eljárás költsége vitt el. A kormányszóvivő korábbi közlésével ellentétben nem lesznek központi ünnepségek a megyeszékhelyeken, ezeket ugyanis a helyi önkormányzatok vagy intézményeik szervezik. A kormány 50 millió forintot biztosít a települési önkormányzatok rendezvényeinek költségeihez egy minipályázat útján, aminek lebonyolítását a Multimedia Concerts Kft.-re bízták.

Pénteken derül ki a döntnökök névsora

A pénz elosztását a rendezvényszervező cég intézi: három független szakértőt kértek fel a pályázatok elbírálására. Keszthelyi András, a Kormányzati Kommunikációs Központ igazgatója az Indexnek időhiánnyal magyarázta, hogy nem a kancellária, vagy a belügyi tárca bírálja el az önkormányzati igényeket. Hegedűs László ígérete szerint a döntnökök névsorát pénteken, az augusztus 20-ról szóló sajtótájékoztatón hozzák nyilvánosságra.

Újra MC Média

Az ünnepség költségvetésének jórészét, 437 millió forintot a budapesti programokra fordítanak, igaz ebben benne van a rendezvény reklámkerete is. Erre a kormány száznapos programjához hasonlóan 44 millió forintot fordítanak. Hegedűs tájékoztatása szerint ezt a pénzt az MC Média Company Kft. fordíthatja az ünnepség promotálására. Ez a cég az a vállalkozás, amelyik az SZDSZ kampányában, illetve a kormány száznapos programjának népszerűsítésében is médiavásárlóként közreműködött.

Szocialista kampánytűzijáték közpénzből?
A kőbányai szocialisták augusztus 20-ai kampányrendezvényükre szeretnének kormánytámogatást kapni - állítja György István, a városrész polgármestere. A szocialisták arra hivatkozva kértek saját rendezvényük tűzijátékához támogatást, hogy a programot az önkormányzat szervezi, holott György szerint a testület ilyen irányú döntést nem hozott. A polgármester szerint a városháza munkatársai, így jogosulatlanul pályázták meg az egymilliós összeget a kormány 50 milliós keretéből. A kőbányai szocialisták egyébként a gazdasági bizottságban megszavaztak az égi parádéra egymillió forintot, ennek átutalását azonban a polgármester megakadályozta. György István vizsgálatot kezdeményez arra az esetre, ha a pályázaton a szocialista kampánytűzijátékot támogatnák, mert ebben az esetben szocialista kampányt támogatnának kormányzati forrásokból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?