Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Megveszik vagy megtartják Munkácsy képeit

2002.10.16. 10:39
Vida Jenő műgyűjtő örökösei megegyeztek a kulturális minisztérium előző vezetésével négy nagy értékű Munkácsy-festmény megvásárlásáról, Görgey Gábor azonban több mint egy hónapja nem válaszol a megállapodás végrehajtását firtató ügyvéd levelére.
Vida Jenő, a híres műgyűjtő 1944-ben, a Szépművészeti Múzeum kérésére, öt Munkácsy-festményt adott kölcsön egy kiállításra. Közben a németek megszállták Magyarországot, Adolf Eichmannak pedig megtetszett a Vida család Bérc utcai villája, melyben a Gestapo főhadiszállása rendezkedett be. A házban maradt több tucat festményt a németek elrabolták, a családot elüldözték, Vida Jenő Auschwitzban halt meg.

Letétként őrizték

A Brazíliában és Argentínában élő három Vida-örökös - Kelemen András ügyvéd útján - 1999-ben kérte Rockenbauer Pált, az akkori kulturális minisztert, hogy vizsgálja ki a festmények ügyét. A Munkácsy-képek letétben maradtak a Szépművészeti Múzeumban 1957-ig, amikor átkerültek az akkor megalakuló Nemzeti Galériába. Az előző kormány idején az állami vagyont kezelő Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) is úgy foglalt állást, hogy ezeket a festményeket letétként őrizték, állami tulajdonba soha nem kerültek, tehát ezek jelenleg is a Vida-örökösöké.

Visszaadták a legkevésbé értékeset

A kulturális minisztérium és a KVI peren kívül kívánt megegyezni a Vida-örökösökkel, és a megállapodás létre is jött. Az örökségi minőség hivatalos bizonyítására 2002. januárjában került sor, majd Rockenbauer március 26-án írásban is rögzítette: öt Munkácsy-festményről bizonyítható, hogy azok nem kerültek állami tulajdonba. Közölte továbbá, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) szeretné a képeket a Magyar Államnak megvásárolni. Az NKÖM azzal is bizonyította megegyezési szándékának komolyságát, hogy a legkevésbé értékeset visszaadta az örökösöknek.

Leltárból nem törölték

A kormányváltás miatt a festmények megvásárlásának szándéka meghiúsult, a védettségi eljárás viszont 2002. augusztusára befejeződött. A határozatban tulajdonosként a Vida-örökösök vannak feltüntetve. Kelemen András elmondása szerint azonban a KVI az engedélyt megadta, de az NKÖM nem törölte a leltárból a képeket, emiatt azokat a Magyar Nemzeti Galéria nem tudta kiadni, vagyis a minisztérium előző vezetésével kötött megállapodást nem lehetett végrehajtani.

Görgey nem válaszolt

Kelemen András szeptember 9-én fordult Görgey Gábor kulturális miniszterhez, választ mindezidáig nem kapott. Koncz Erika, az NKÖM helyettes államtitkára a Népszabadságnak elmondta: a minisztérium jogászainak véleménye szerint az örökösök elhagyták Magyarországot, ami teljes vagyonelkobzást von maga után, így kártérítésre a kárpótlási folyamatban voltak jogosultak. Végleges döntés az Igazságügyi Minisztérium szakértőinek döntése után várható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!