Edina
-12 °C
-3 °C

Az SZDSZ az imázsközponttal vásároltatná vissza a Munkácsyt

2001.06.28. 17:59
Az Országimázs Központ költségvetéséből vásárolnák meg, nem pedig közadakozásból szereznék vissza a szabad demokraták Munkácsy Mihály 1 millió dollárért kínált festményét. A jelenleg külföldi gyűjtő tulajdonában lévő kép háromszázmilliós vételárából még kétszázmillió forint hiányzik. Az SZDSZ képviselője, Horn Gábor írásbeli választ igénylő kérdést intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben azt kérdezi, miért nem keresnek költségvetési forrást a képvételhez, mi az oka annak, hogy az alkotásánál fontosabb a Happy End Kft., illetve az Ezüsthajó Kft. "támogatása".
Nem tartja szerencsésnek a Szabad Demokraták Szövetsége, hogy részben közadakozásból kívánja megvásárolni Munkácsy Mihály egy festményét a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma. A külföldi gyűjtő tulajdonában lévő képért 1 millió dollárt, vagyis mintegy háromszázmillió forintot szeretne kapni az eladó. A kulturális tárca azonban ebből az összegből csak százmillió forintot kíván állni, a többi előteremtéséhez pedig felajánlásokat vár a tárca.

Horn szerint országképjavítás lenne a festményvásárlás is

Horn Gábor, SZDSZ-es képviselő
Horn Gábor, SZDSZ-es képviselő a miniszterelnökhöz intézett írásbeli választ igénylő kérdésében azt tudakolja: miért az adófizetőktől kérnek pénzt a festmény megvásárlására, amikor ők már az adójukkal hozzájárultak a költségvetéshez. Horn úgy véli, a pozitív országkép szempontjából is hasznos lépés volna a festmény megvétele, ezért úgy gondolja: az Országimázs Központ (OK) évi sokmilliárdos költségvetéséből kellene kigazdálkodni a hiányzó 200 milliót.

A szabad demokraták nem tartják ízlésesnek, hogy ezt is a polgárokkal akarja megfizettetni az Orbán-kormány annak érdekében, hogy több maradjon az imázsközpontnak propagandakiadásokra, az Ezüsthajó Kft. és a Happy End Kft. "támogatására". Úgy gondolják, hogy az OK költségvetése fedezni tudná a fennmaradó 200 milliót, amelyet a várhatóan roppant sikeres Bánk bán film bevétele ellensúlyoz majd.

A szabad demokraták kérdéseivel kapcsolatos érdeklődésünkre az Országimázs Központban, illetve a Miniszterelnöki Hivatalban sem kaptunk választ.