Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Szaddám a Munkáspártot is megkörnyékezte

2004.01.29. 11:48
A Szaddám Huszein rezsimje idején egyeduralkodó Baath Párt a magyar Munkáspártnak is adott volna anyagi ellenszolgáltatást a támogatásért. A párt budapesti vezetője szerint a kapcsolatfelvétel egy küldöttség Bagdadba küldéséig jutott, de ott világossá vált, hogy az irakiak nem csak az országot sújtó embargó feloldására kívánják segítségül hívni a Thürmer Gyula vezette pártot.
Bizonyos vagyok benne, hogy Király B. Izabella és Szabó Albert kapott valamilyen ellenszolgáltatást azért, hogy Irakban utcai felvonulásokon nyíltan kiálltak Szaddám Huszein rezsimje mellett és támogatták az iraki antiszemitizmust - jelentette ki az Index kérdésére Kollát Pál, a Munkáspárt egykori főpolgármester-jelöltje. Kollát szerint ugyanis a Baath a Munkáspártot is megkereste, és egyértelművé tette, hogy "nem bánnánk meg" az együttműködést.

Lista a támogatókról?
Olajjal fizette ki politikai támogatóit Szaddám Huszein- írta hétvégi összeállításában az al-Mada című független bagdadi lap. A listán 44 ország különféle beosztású politikusai szerepelnek, többek között a Király. B. Izabella vezette Magyar Érdek Pártja. A lista szerint a párt 4,7 millió hordónyi olaj eladásában játszott úgymond közvetítő szerepe fejében kapott jelentős összegű támogatást. Király B. Izabella a sajtónak nem kívánta kommentálni a hírt.
Csak egy delegáció ment ki

A munkáspárti politikus az Indexnek elmondta, hogy iraki kezdeményezésre a Munkáspárt egyszemélyes küldöttsége látogatott Bagdadba egy nagyszabású nemzetközi Szaddám-támogató rendezvény idején. A nyelvismerettel rendelkező munkáspárti delegált tapasztalatai alapján azonban a párt számára világossá vált, hogy a kérés hátterében "sokkal súlyosabb dolgok vannak", mint az Irakot sújtó gyógyszerembargó feloldása, ezért a Munkáspárt nem ment bele az együttműködésbe.

Volt mit a tejbe aprítani

Kollát Pál azonban bizonyos abban, hogy a Király B. Izabella neve alatt jegyzett szervezet kapott valamilyen ellenszolgáltatást a rendszeres iraki szereplésért. Mint mondta, a költségvetési támogatással nem rendelkező Magyar Érdek Pártjának az 1996 és 2002 közötti időszakba szinte évente sorrakerülő bagdadi utakat követően mindig "volt mit a tejbe aprítania". Kollát hangsúlyozta, hogy az ellentételezésről Király B. Izabella kinti szerepléseivel ellentétben nincsenek tényszerű ismeretei, de miután a Baath emberei a Munkáspártnak is ígértek anyagi szolgáltatást, feltűnő volt, hogy pártvezető hazatérése után nagyobb összeg állt rendelkezésükre rendezvényszervezésre, és más kiadásokra.

A Munkáspárt egyébként következetesen kiállt az Iraki háború ellen, és az elnökség nyilatkozatban ítélte el azt is, hogy az Egyesült Államok a magyar kormány segítségével Taszáron Irak-ellenes "diverzáns központot" hozott létre. Az Index kereste az ügyben Thürmer Gyulát is, de a titkárságán közölték, hogy a pártelnök nem nyilatkozik az ügyben.