Klotild
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Jogosan volt műveleti terület a Kossuth tér

Jogosan húzott kordont a 2006. őszi események után a Kossuth térre a rendőrség, mondta ki a Fővárosi bíróság csütörtöki ítéletében. Az Index úgy tudja, erre az ítéletre várt az a bíró, aki a fideszes kordonbontás ügyében fog majd ítélkezni.

Csütörtökön a Fővárosi Bíróság Fábián Judit vezette közigazgatási tanácsa elutasította Hermán Péter keresetét, aki azt kifogásolta, hogy a rendőrség megakadályozta az általa a Kossuth térre szervezett demonstrációt 2006. december 8-án.

Kordon állítás...

A bejelentett demonstrációra azért nem kerülhetett sor a Parlament előtt, mert a BRFK akkori főkapitánya, Gergényi Péter "műveleti területté" nyilvánította a tüntetés tervezett helyszínét. Hermán Péter szerint a közterület időkorlátozás nélküli lezárása a jogbiztonságot veszélyezteti, alkotmányos jogot sért. Kifogásolta azt is, hogy szerinte a panaszára a rendőrség nem válaszolt határidőn belül, és kérte, a bíróság mondja ki, hogy a Kossuth tér közterület volt 2006. december 8-án.

A Fővárosi Bíróság szerint a közigazgatási eljárás szabályainak megfelelő határidőn belül bírálták el Hermán Péter panaszát, azzal kapcsolatban pedig, hogy elrendelhette-e a BRFK főkapitánya a Kossuth tér egy részének "műveleti területté" nyilvánítását, Fábián Judit bíró az ítélet szóbeli indoklásakor azt mondta, "a bíróságnak nincs meg a lehetősége, hogy ezt felülvizsgálja, mert ez nem közigazgatási határozat".

... és bontás

Az ügyben Hermán Péter várhatóan a Legfelsőbb Bírósághoz fordul felülvizsgálati kérelemmel. Az Index információi szerint a mostani ítélettől tették függővé, hogy milyen döntést hoz a fideszes kordonbontók ügyében. Úgy tudjuk, a felfüggesztett eljárást a jogerős döntés nyomán újraindítják, mivel a bíróság jogszerűnek ítélte a kordont, ami azt jelenti, annak lebontása szabálysértés lehet.