Gerzson
-3 °C
2 °C

Ismét a Legfelsőbb Bírósághoz fordul az MVSZ

2005.01.05. 16:31
A népszavazási jegyzőkönyvek szerinte nem megfelelő ellenőrzése miatt a Legfelsőbb Bírósághoz fordul a Magyarok Világszövetsége. A választási bizottság kedd este hirdette ki a december 5-i referendum új eredményét, amely lényegében nem változott a korábbihoz képest. Az MVSZ szerint az OVB megsértette a jogorvoslathoz fűzödő alapjogot.

A Legfelsőbb Bírósághoz fordult a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) szerdán, mert szerinte nem hajtották végre megfelelő módon a december 5-i népszavazás jegyzőkönyveinek ellenőrzését, közölte a szövetség kampányigazgatója, Herpai Sándor. A szervezet szerdai állásfoglalása szerint mind az Országos Választási Bizottság (OVB), mind az Országos Választási Iroda (OVI) alkotmányt sértett.

Patrubány Miklós, a népszavazást kezdeményező MVSZ elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában közölte: döntését azt követően hozta meg, hogy konzultált a világszövetség elnökségi tagjainak többségével. A 26 tagú testület 16 tagjával tudott telefonon beszélni, ők egyhangúan amellett álltak ki, hogy ismét támadja meg az OVB határozatát.

Már rég nem a népszavazásra feltett kérdés eredményét vizsgáljuk, hanem azt, hogy van-e esélye Magyarországon bármiféle demokratikus választásnak vagy népszavazásnak addig, ameddig ez a használhatatlan választási törvény hatályban van, mondta el az MVSZ elnöke lehetetlen helyzetnek nevezve, hogy a jogorvoslatot követően ugyanazok a választási szervek (szavazatszámláló bizottságok) ellenőrzik saját korábbi munkájukat.

Patrubány Miklós MVSZ-elnök szerint kiderült, hogy a jelenleg érvényes választási törvény alapján ma Magyarországon nem lehet sem demokratikus választásokat, sem pedig népszavazásokat tartani.

Egynapos jogorvoslati határidő

Az Országos Választási Bizottság a Legfelsőbb Bíróság korábbi döntésének engedelmeskedve újraszámoltatta a december 5-i népszavazáson leadott voksokat, és kedden az új jegyzőkönyvek birtokában eredményt hirdetett, de a korábbi adatokhoz képest nem volt lényeges eltérés.

Az OVB keddi határozatával szemben egy nap jogorvoslati idő áll rendelkezésre, az eredmény esetleges megtámadása esetén újra a LB-hez kerül a döntés joga.

Az MVSZ szerint újra kellett volna számolni

Gaudi-Nagy Tamás, a választási bizottság MVSZ-es delegáltja már kedden elmondta, az OVB határozatát az MVSZ várhatólag megtámadja, többek közt azért, mert nem minden szavazókörben számolták újra a voksokat. Az MVSZ álláspontja szerint a LB határozata a voksok újraszámolására kötelezte a szavazatszámláló bizottságokat.

Gaudi-Nagy Tamás az OVB keddi ülésén azt kérte a Magyarok Világszövetsége nevében, hogy maguk is ellenőrizhessék a jegyzőkönyveket. Az MVSZ kérésének eleget téve a testület a világszövetség képviselőivel közösen nézte át azt a 219 jegyzőkönyvet, amelyben eltérések voltak a két számolás között. Gaudi-Nagy Tamás azt is kezdeményezte, hogy azon választókörök jegyzőkönyveit is átnézze a testület, amelyeknél megtagadták a szavazatok újraszámolását. Ez 105 jegyzőkönyvet jelent.