Ágnes
-1 °C
2 °C

Az MVSZ nem demonstrálhat a Kossuth téren

2006.10.28. 22:32
A Kossuth tér november 24-ig műveleti terület, ezért a Magyarok Világszövetsége kérését elutasította a rendőrség.

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) nem demonstrálhat november 4-én a budapesti Kossuth téren, rendőrség elutasító határozatát a szervezet szombaton kapta kézhez - ezt Gyetvay György Gergely, az MVSZ budapesti elnöke mondta az MTI-nek.

A határozatból, amelyet a budapesti elnök a Várban tartott népgyűlésen megmutatott a távirati iroda tudósítójának - az olvasható, hogy a Kossuth tér legkésőbb november 24-ig lehet műveleti - azaz biztonsági okból elzárt - terület, melyet Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya október 23-án hajnalban nyilvánított azzá.

A Duna bal partjának, a Széchenyi alsó és felső rakpartnak, a Garibaldi utca vonalának, a 2-es villamos sínpályájának, valamint a Kossuth tér 18. és a Széchenyi alsó és felső rakpartnak egy részét biztonsági műveleti területnek nyilvánították október 23-tól a szükséges ideig, de legkésőbb november 24-ig - áll a Magyarok Világszövetségének címzett határozatában, amelyet Gergényi Péter látott el kézjegyével.

Gyetvay György Gergely elmondta, hogy november 4-én, a szovjet csapatok 50 évvel ezelőtt történt bevonulásának napján a Rákóczi-szobor előtt akartak politikai nagygyűlést tartani. Újabb elképzelésük szerint a fővárosi Szabadság téren tartanák a nagygyűlést, ezt is bejelentették már.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI érdeklődésére, hogy mely szervezetek jelentették be demonstrálási szándékukat a következő napokra, és ezekről a rendőrség hogy döntött, szombat este azt közölte, csak a határozatok kézbesítése után nyilatkoznak azok tartalmáról. A BRFK sajtóügyletese Bartha László ugyanakkor megerősítette, hogy az MVSZ-nek november 4-re vonatkozóan elutasító határozatot kézbesítettek.