Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Rituális esküt tesznek a korona előtt

2005.12.02. 14:02
Honlevelet adna a Magyarok Világszövetsége annak, aki a személyi igazolvány, az útlevél és a Magyar Igazolvány mellett még egy dokumentummal akar magyarságáról tanúbizonyságot tenni. És még esküdni is lehet.

Hétfőn reggel nyolcra kapott időpontot a parlament gazdasági főosztályától a Magyarok Világszövetsége, hogy a szervezet elnöksége esküt tehessen a Szent Korona előtt. Az eseményt a tavalyi kettős népszavazás kudarcának évfordulájára időzítette az MVSZ.

Eredménytelen évforduló

Egy évvel ezelőtt a Magyarok Világszövetségének kezdeményezésére népszavazást tartottak Magyarországon arról, hogy állampolgárságot kaphassanak a határon túliak, pusztán magyar nemzetiségük miatt. A népszavazás eredménytelen lett, mert nem járultak elegen az urnákhoz.

Patrubány Miklós, a világszövetség elnöke pénteken, egy szűk körű sajtótájékoztatón kijelentette, hogy nem a Szent Korona tanra esküsznek, hanem a világszövetség szombati elnökségi ülésén végelgesített szövegre. Az esküre jelentkezők létszáma nem ismert, de rendkívüli érdeklődés mellett sem lehetnek majd többen száznál, egyszerre ugyanis ennyi a látogatói keret.

Van, aki dalra fakad

Az Indexnek nyilatkozó parlamenti hivatalnokok emlékeztettek rá, hogy a korona előtt máskor is megfordultak már olyanok, akiket valamilyen rituális cselekedetre sarkalt a műtárgy. Úgy tudjuk, nemrég például néhány középiskolás dalra fakadt a vitrin előtt.

Patrubány a héten azt is bejelentette, hogy "hólevelet" adnak ki, amiről kiderült, hogy csak félreértettük, mert valójában honlevélről esett szó. A honlevél egy keményfedeles, 36 oldalas zöld dokumentum, amibe a szózat, a himnusz, és egyéb szövegek olvashatók, valamint a tulajdonos adatai. Patrubány érdeklődésünkre megjegyezte, hogy már ""több ezren igényelték" a papirt, amellyel például azt igazolatja bárki, hogy rendelkezik honlevéllel.