Az MVSZ a szavazatok újraszámlálását kéri

2004.12.12. 17:27
Az igen és nem szavazatokat összecserélték egyes szavazókörökben, állította Partubány budapesti gyűlésükön.
A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) a szavazatok újraszámolását kéri azokban a szavazókörökben, ahol felmerül annak a gyanúja, hogy a kettős állampolgárság kérdésében leadott szavazatok összeszámolásánál az igen és a nem voksokat felcserélték - mondta az MVSZ elnöke vasárnap, a szervezet budapesti nagygyűlésén.

Gyanú

Partubány Miklós a szavazatok újraszámlálását kérte ott, "ahol gyanú merül fel az igen és a nem szavazatok felcserélésére". Hozzátette: tudomásuk szerint 1.139 szavazókörben tévesen számolták össze a szavazatokat az igen voksok rovására.

A Kossuth téren, a Rákóczi-szobor előtt összegyűlt mintegy 400 fős tömeg előtt kijelentette: az Országos Választási Bizottság csak azután hirdethetne eredményt, miután a testület elbírálná az összes, a december 5-i népszavazás kapcsán benyújtott panaszt.

Az MVSZ elnökének véleménye szerint ezernél is több panasz maradt elbírálatlan. Rácz Sándor, a szervezet tiszteletbeli elnöke az összegyűltek előtt kijelentette: "a magyarság ezt a harcot nem adhatja fel, mert az életben maradásról mondana le".

"Magyar állampolgárságot minden magyarnak" - hangoztatta. Körömi Attila független országgyűlési képviselő azt mondta: azt kéri a törvényhozástól, hogy az európai alkotmány ratifikációja előtt az állampolgársági törvény módosításával, a kettős állampolgárság kérdésével foglalkozzon.

Hegedűs Loránt, a Dunamelléki Református Egyházkerület volt püspöke, reményét fejezte ki, hogy megrendült azoknak a hatalma, akik a kettős állampolgárság ellen szóltak.

Fekete szalagok

A szervezet nagygyűlésén több felszólaló, "csúfságnak", illetve "nemzeti csúfságnak" nevezete azt, "ami december 5-én történt". A több, mint kétórás rendezvény részvevői közül többen árpádsávos és nemzeti zászlókat hoztak magukkal, amelyekre fekete szalagokat kötöttek.

Volt olyan aki, "Testvéreink! Nem mondunk le rólatok soha!"; illetve "Nem magyar ki Trianont segíti!" feliratú táblát tartott a kezében a nagygyűlés ideje alatt.

Egy nagyobb transzparenst is kifeszítettek a Rákóczi-szoborral szemben, amelyen az volt olvasható: "Gyurcsány loptál, csaltál, hazudtál! Ez a hazafiság?".

A rendezvény végén a jelenlévők elénekelték a magyar, majd a székely himnuszt.