Valér
-2 °C
0 °C

Egy fillér nélkül a patrubányi úton

2000.12.13. 17:40
Megvonta a kormány a Magyarok Világszövetségének költségvetési támogatását. Patrubány Miklós szerint így is elő tudják teremteni a működéshez szükséges pénzt, de arról nem beszélt az MVSZ elnöke, hogyan képzeli el ezt. A kormány az Illyés Közalapítványhoz csoportosította át a világszövetség számára javasolt összeget. Orbán Viktor kifejtette, hogy a pénz továbbra is nemzetpolitikai célok szolgálatában áll, és arra az MVSZ is pályázhat a közalapítványon keresztül.
A marginalizálódó MDF megindította a szellemi és anyagi taxisblokádot az MVSZ ellen - ezzel a nem mindennapi felütéssel kezdődött az MVSZ rendkívüli sajtótájékoztatója. A költségvetési támogatás megvonását Herényi Károly (MDF) kezdeményezte, és azt 182 igen vokssal 153 nem szavazat ellenében el is fogadta a parlament. Patrubány szerint az a furcsa helyzet állt elő, hogy a világszövetséggel nem a legjobb kapcsolatban lévő pártok szavaztak a javaslat ellen.

Az MVSZ elnöke szerint a pénzmegvonás összefügg azzal, hogy a Magyar Állandó Értekezletből megpróbálják kiszorítani a világszövetséget. Patrubány úgy gondolja, hogy a kormány a következőt üzente nekik: aki nem elégszik meg az álmokkal, hanem tervezni is mer, azt lefejezzük.

'Nem fizetésért dolgozunk'

Patrubány Miklós
Patrubány szerint ők érdemi munkát végeznek, például a külhoni magyar állampolgárság elfogadásáért, ennek ellenére a kormány arra hivatkozik, hogy a világszövetségnek belső problémái vannak.

Patrubány Miklós nem fejtette ki, hogyan képzelik a működéshez szükséges pénz előteremtését, de úgy gondolja, hogy ő és munkatársai küldetést teljesítenek és nem fizetésért dolgoznak. Ennek ellenére megemlítette, hogy a döntés sok embert érint egzisztenciálisan.

'A kormány nem állít ki biankó csekket'

237 millió forint - ennyi pénzt kell 2001. január elsejétől nélkülöznie a Magyarok Világszövetségének. Az összeget a kormány az Illyés Közalapítványnak utalja át. Innen pályázhat az MVSZ is, de egyelőre elvetik ennek a lehetőségét. Orbán Viktor szerint egy rendezetlen állapotú szervezetnek nem állíthat ki biankó csekket a magyar kormány.

Tabajdi Csaba szocialista politikus úgy gondolja, hogy a kialakult helyzetért egyaránt felelős a magyar kormány és a világszövetség számos képviselője, így például Tőkés László is.

Mindenki mindenki ellen

Bár az MVSZ vezetői szerint minden rendben van a szövetségben, az utóbbi hónapokban jó pár ügy volt, ami nem erről tanúskodott. A jelenlegi elnök megválasztásakor Csoóri Sándor mohónak, jellemtelennek és erkölcstelennek bélyegezte Patrubányt, akinek megválasztását egyenesen tragédiának nevezte. A posztra egyébként Boross Péter ex- miniszterelnök is pályázott, aki bevallottan az Orbán- kormány favoritja volt. Boross veresége után kijelentette, hogy nem kíván tovább részt venni a szervezet munkájában.

A világszövetségnek bírósági ügyei is vannak: Filó Katalin a Fővárosi Bírósághoz nyújtott be keresetet, megkérdőjelezve az MVSZ Rendkívüli Közgyűlés összehívásának szabályosságát. A külügyminiszter az MVSZ azon határozata miatt kényszerült magyarázkodásra, amelyben kezdeményezték a trianoni békediktátum felülvizsgálatát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!