Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Quo vadis MVSZ?

2000.12.21. 15:13
A Patrubány-féle vezetést ellenző ,,tizenkettek" nyílt levelet intéztek a közvéleményhez, melyben üdvözlik az Országgyűlés ama határozatát, mely megvonja az MVSZ-től az állami pénzügyi támogatást. A sajtótájékoztatót tartó Szijjártó István és Fekete Gyula író az MVSZ tagnyilvántartásának pontosításában és így az erőviszonyok pontos ismeretében látja a szövetség gondjainak megoldását.

A ,,tizenkettek" lényegében MVSZ elnökségi tagok, akik megtagadták egy olyan hűségnyilatkozat aláírását, mely feltétel nélküli támogatást biztosított volna Patrubány Miklósnak. A másik fél szerint a 12 elnökségi tag lényegében az MVSZ elnökségi munkáját bojkottálja.

Megvonták a támogatást

Honnan lesz az MVSZ-nek pénze?
Az Országgyűlés határozatának ismertetése után Patrubány szigorú takarékossági intézkedéseket léptetett életbe december 15-től: drasztikusan csökkentették az utazási és a telekommunikációs költségeket, a tulajdonukban lévő épületekben pedig csak az alapműködéshez szükséges feltételeket biztosították. Később bejelentették, hogy az MVSZ elnökségének több tagja lemond tiszteletdíjáról, s az összeget az MVSZ-t sújtó országgyűlési döntés következményeinek enyhítésére ajánlja fel.

Az MVSZ körüli botrányok az Országgyűlés ama határozatában is érezhetők voltak, hogy a tisztázatlan jogi helyzetre hivatkozva megvonták a szövetségtől a több mint 200 millió forintos támogatást, azt pedig az Illyés Alapítvány költségvetéséhez csatolták. Patrubány Miklós úgy vélekedett, hogy az MVSZ elnökségi munkáját bojkottáló 12 elnökségi tag a világszövetséget lehetetlen helyzetbe juttató kijelentéseivel eleve arra játszott, hogy az Országgyűlés megvonja a várt költségvetési támogatást. A költségvetési fedezet nélkül maradt Magyarok Világszövetségét agyoncsapták - értékelte a helyzetet Tőkés László.

Az MVSZ ,,legsötétebb korszaka"

A tizenkettek nevében a sajtótájékoztatón jelen lévő Szijjártó István és Fekete Gyula író üdvözölték a magyar kormány és az Országgyűlés határozatát, mely szerintük arra utal, hogy az MVSZ jogi helyzetét valóban felül kell vizsgálni, és új alapokra helyezni a működését. Fekete Gyula egyenesen arról beszélt, hogy a világszövetség a ,,legsötétebb korszakát" éli.

A nyílt levél aláírói
Fekete Gyula, Pálffy G. István, dr. Kellermayer Miklós, Szakály Sándor, Pozsgay Imre, Szijjártó István, Kurucz Gyula, Lauer Edit, Hámos László, Beder Tibor, Fülöp G. Dénes, Hegyi Sándor, Duray Miklós, Dobos László, Jakab Sándor, Böjtös László, Szekeres Zsolt.
A sok jogi vita és szabálytalanság szinte kibogozhatatlan és fárasztó a külső szemlélő számára. A tizenkettek nevében beszélők szerint maga a Patrubány Miklóst megválasztó májusi közgyűlés érvényességét is jogi úton meg kell vizsgálni.

Újragombolt mellény

Szijjártó István és Fekete Gyula szerint az MVSZ helyzete akkor rendeződik véglegesen, mikor annak tagjait, tagszervezeteit szigorú és pontos nyilvántartásba veszik. Ekkor összehívható egy olyan közgyűlés, melyben a tagokat törvényesen választják meg, és ez a törvényes közgyűlés egy törvényes vezetőséget választ majd. Szijjártó és Fekete szerint egy könyvvizsgáló cégnek át kell néznie alaposan a szövetség pénzügyeit, és tiszta alapokra helyezni azokat is. Amint jellemzően fogalmaztak ,,ezt a mellényt újra kell gombolni".