Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Elnököt választanak a zsidó hitközségek

2005.07.27. 08:14
Nem hozhat jelentős változást a magyarországi zsidóság életében a Mazsihisz vasárnapi elnökválasztása. Bárki is nyerje az elnökválasztást, a hatalmat a múlt hónapban elnököt buktató teljhatalmú ügyvezető igazgató, Zoltai Gusztáv gyakorolja.

Volt elnökök küzdhetnek meg vasárnap a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöki tisztéért, írja a Népszabadság. Bár valószínűleg kettőnél több jelölt indul, igazán csak Feldmájer Péter és Tordai Péter esélyesek.

Nagy falat

Az elnökválasztásra Heisler András múlt havi váratlan lemondása miatt kerül sor. Heisler nem titkoltan Zoltai Gusztávval, a Mazsihisz ügyvezető igazgatójával került konfliktusba.

Heisler kifogásolta, hogy Zoltai átláthatatlanul viszi a szervezet pénzügyeit, egyik nyilatkozatában hűbérúrhoz hasonlította az ügyvezető igazgatót, írja a Népszabadság. Elmondása szerint "folyamatosan hazugságok generálódnak" a Mazsihisznél, ahol ellenőrizetlen költekezés folyik.

Zoltai nem kívánta cáfolnia a lapnak sem a gazdálkodást, sem a vezetési stílusát érintő vádakat.

Elnökbuktató

Heisler már megválasztása után kísérletet tett az ügyvezetői túlhatalom megfékezésére. Hivatalba lépése után sikerült korlátoznia Zoltai és az adminisztráció hatáskörét, lemondása eltt nem sokkal pedig nyugállományba vonulásra kívánta rávenni Zoltait. Az ügyvezető erre vitatott körülmények között taggyűlést hívott össze, melyen megerősítették pozíciójában, írja a Népszabadság. Heisler a puccs után döntött a visszavonulásról.

A vasárnapi választáson valószínűleg több vidéki hitközségi elöljáró is jelölteti magát, de igazi eséllyel két volt elnök, Feldmájer Péter és Tordai Péter indul. Arra azonban a Népszabadság szerint kevés az esély, hogy bármi is változzon a szervezet belső életében, hiszen Zoltai nemrég bizonyította erejét, így nem valószínű, hogy az új elnök felvállalná a konfliktust az ügyvezetővel.