Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Érkeznek a bejelentések a náci bűnösökről

2004.06.11. 08:09
Alaposan ellenőrzik azokat az információkat, amelyek Magyarországon élő náci háborús bűnösökről érkeztek a Magyarországi Zsidó Hitközséghez. Az akciót a Simon Wiesenthal Központ indította, és tízezer euró pénzjutalmat ajánlott fel a nyomravezetőknek.
Érkezett bejelentések a még élő magyarországi náci bűnösökről a Magyarországi Zsidó Hitközséghez, írja a Magyar Hírlap. Heisler András, a zsidó hitközségek szövetségének elnöke a lapnak elmondta, hogy a beérkezett információkat alaposan ellenőrizni kell.

Tízezer eurós pénzjutalmat ajánl a Simon Wiesenthal Központ azoknak, akik az Utolsó Esély Művelet nevű kampányban náci háborús bűnösök bíróság elé állítását segítő információkat adnak át. A jeruzsálemi székhelyű központ 2002-ben a balti államokban kezdte kampányát, a sikerek nyomán 2003-ban Lengyelországot, Romániát és Ausztriát, 2004-ben Magyarországot, Németországot, Ukrajnát és Horvátországot is bevonták az akcióba.

Magyarország bevonását az indokolja, hogy "egyike azoknak az országoknak, amelyekben helybéliek is részt vettek zsidók meggyilkolásában".