Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az utolsó első titkár ingatlanbizniszébe szállna be az MSZP

2007.06.06. 11:45
A KISZ utolsó vezetője rendelkezik az MSZP új székháza helyszínének kiszemelt István utcai telek felett. A VII. kerületi foghíjtelket évekkel ezelőtt megvásárló WS 2003 Befektetési és Ingatlanforgalmazó Zrt. részvényeit 100 százalékban a jelentős cégbirodalommal rendelkező Nagy Imre birtokolja, így a cég irányításában is közvetlen befolyással rendelkezik.

Az MSZP vezetése az utóbbi időben nem nyilatkozik arról, hogy változott-e a terv az új országos pártszékház építésével kapcsolatban. Egyes források szerint Puch László a szocialisták országos választmánya előtt már bejelentette, hogy a VII. kerületi helyszín lekerült a napirendről, mert a szándék nyilvánosságra kerülése után rengeteg panasz érkezett hivatalosan az erzsébetvárosi önkormányzatához a terv ellen. Az önkormányzat azonban cáfolva az értesülést bejelentette, hogy csak egyetlen környékbeli lakos problémázott a székház miatt, sőt azt is jelezte, hogy az építkezés azonnal kezdődhet, ha az önkormányzat műszaki irodája a terv minden pontját elfogadja.

70 milliót beruházott

Az erzsébetvárosi szóvivő szerint a székház építési engedélyét a WS 2003 Befektetési és Ingatlanforgalmazó Zrt. kérte. A kiszemelt terület sajtóinformációk szerint már 2005 óta a cég tulajdonában volt, de a 70 millió forintért felvásárolt telken egészen idén április végéig a VII. kerületi közterület-fenntartó cég konténerirodája működött. Az Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) által 1996-ban Wintrust néven létrehozott cég hátterével kapcsolatban rögtön találgatások indultak. A Heti Válasz Spanyol Józsefet, a Tocsik-per egyik elítéltjeként, Maschl Miklóst, Keller László egykori közpénzügyi államtitkár kabinetfőnökét találta érdekesnek a cég egykori és jelenlegi vezető tisztségviselői közül.

Vissza a tetszhalálból

Eddig nem került azonban nyilvánosságra, hogy az ÁÉB által 2003-ban felszámolásra ítélt céget Nagy Imre mentette meg közvetlenül a megszűnés előtt. A KISZ és a Demisz után üzleti karrierbe kezdő Nagy az 1990-es években először a Caola háztartási vegyipari vállalat vezérigazgatója lett, majd jelentős céghálózatot épített ki. Nagy Imre a cégadatok szerint 2003. május 1-jén vásárolta meg az időközben zrt.-vé alakult társaság részvényeinek 100 százalékát, amivel közvetlen irányítást biztosító befolyást szerzett az értépapírról ingatlanra váltó cégben.