Erzsébet
1 °C
4 °C

Elhalasztották a nagyipénz bevezetését

2002.01.18. 10:17
Késik a nagyipénz bevezetése: csak a következő ciklusban léphet életbe a szülőknek átutalandó adószázalék rendszere - közölte Harrach Péter szociális és családügyi miniszter csütörtökön. A késés oka, hogy egyelőre nem sikerült kidolgozni a rendszerhez szükséges változtatási javaslatokat, és számos technikai kérdést is tisztázni kell. Magyar Bálint ostobának és igazságtalannak nevezte az egész elképzelést.
A következő ciklusra ígérte a szociális miniszter a nagyipénz bevezetését - tudatta csütörtöki számában a Népszabadság. A Fidesz elnöksége október végén még úgy foglalt állást: év végére ki kell dolgozni a rendszerhez szükséges változtatási javaslatokat. A téma, úgy látszik, lekerült a napirendről, hiszen az illetékes tárcák immáron negyedéve "vizsgálják" a kérdést.

Népesedéspolitikai terv

Az elképzelés szerint a gyermekek az adójuk egy részét (az első években néhány százalékát, majd évek alatt emelve a negyedét) saját szüleiknek utalhatnák át az adóhatóságon keresztül. Így érdekeltté tennék a munkavállalókat az adózásban, a szülőket pedig a gyermekvállalásban és a csemeték iskoláztatásában.

A rendszer ötlete Baranyi Károlytól, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem filozófiatanárától származik, alapja pedig népesedéspolitikai: e szerint ahhoz, hogy a pedagógusok ne veszítsék el állásukat, több gyerekre van szükség.

A Fidesz felkarolta

Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke október végén jelentette be, hogy a vezető kormánypárt felkarolta a javaslatot, és a kabinettől az év végére a megvalósításra vonatkozó konkrét javaslatot vár. Kormányzati szinten csak támogatott koncepcióként kezelték az ötletet.

"Ostoba és igazságtalan"

Azóta számos szakértő fogalmazta meg ellenvéleményét, mondván: a rendszer igazságtalan volna, hiszen szociológiai tény, hogy a gazdagabbaknak általában jobb jövedelműek a gyermekeik is, vagyis az alacsonyabb jövedelmű rétegeket eleve megfosztanák a támogatástól. Szakértők jobb megoldást, a kedvezmények körének szélesítését ajánlották helyette. Az elképzeléssel kapcsolatban hasonló volt az ellenzék és több szakértő véleménye is.

Magyar Bálint, SZDSZ-es politikus, volt kultuszminiszter az Index kérdésére válaszolva ostobának és igazságtalannak nevezte az egész elképzelést. - Nem fogadható el egy olyan koncepció, mely révén egyesek 100 milliós "támogatást" adhatnak "szegény" szüleiknek - fogalmazott a politikus. - Közben a családok 30 százaléka olyan anyagi helyzetben van, hogy egyáltalán nem tudnának élni a lehetőséggel. Magyarországon még mindig inkább az a jellemző, hogy a szülők kénytelenek támogatni a gyermeket, s nem fordítva. Sokkal hasznosabb lenne emelni a nyugdíjakat, fokozottan támogatni a rászorultakat. Azonban a Fidesz most sem hajlandó beismerni, hogy tévedett, inkább alattomos módon elkeni az egészet.

Hosszabb távú cél

A Pénzügyminisztériumnál korábban közölték: a tárca készíti a hatásvizsgálatokat. A kormánypárt pedig nem emelt kifogást az ellen, hogy elmaradtak a javaslatok kidolgozásával.

Harrach Péter szociális és családügyi miniszter csütörtökön a Népszabadságnak kiejelentette: a rendszer bevezetése hosszabb távú cél, és az adóreform részeként, valamikor a következő ciklusban kerülhet rá sor, de nem feltétlenül 2003 januárjában. Közölte: a szociális és pénzügyi tárca közös bizottsága dolgozik a javaslaton. Most úgy látják, a bevezetéskor az adó öt százalékának átutalására lesz lehetőség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?