Elhalasztották a nagyipénz bevezetését

2002.01.18. 10:17
Késik a nagyipénz bevezetése: csak a következő ciklusban léphet életbe a szülőknek átutalandó adószázalék rendszere - közölte Harrach Péter szociális és családügyi miniszter csütörtökön. A késés oka, hogy egyelőre nem sikerült kidolgozni a rendszerhez szükséges változtatási javaslatokat, és számos technikai kérdést is tisztázni kell. Magyar Bálint ostobának és igazságtalannak nevezte az egész elképzelést.
A következő ciklusra ígérte a szociális miniszter a nagyipénz bevezetését - tudatta csütörtöki számában a Népszabadság. A Fidesz elnöksége október végén még úgy foglalt állást: év végére ki kell dolgozni a rendszerhez szükséges változtatási javaslatokat. A téma, úgy látszik, lekerült a napirendről, hiszen az illetékes tárcák immáron negyedéve "vizsgálják" a kérdést.

Népesedéspolitikai terv

Az elképzelés szerint a gyermekek az adójuk egy részét (az első években néhány százalékát, majd évek alatt emelve a negyedét) saját szüleiknek utalhatnák át az adóhatóságon keresztül. Így érdekeltté tennék a munkavállalókat az adózásban, a szülőket pedig a gyermekvállalásban és a csemeték iskoláztatásában.

A rendszer ötlete Baranyi Károlytól, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem filozófiatanárától származik, alapja pedig népesedéspolitikai: e szerint ahhoz, hogy a pedagógusok ne veszítsék el állásukat, több gyerekre van szükség.

A Fidesz felkarolta

Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke október végén jelentette be, hogy a vezető kormánypárt felkarolta a javaslatot, és a kabinettől az év végére a megvalósításra vonatkozó konkrét javaslatot vár. Kormányzati szinten csak támogatott koncepcióként kezelték az ötletet.

"Ostoba és igazságtalan"

Azóta számos szakértő fogalmazta meg ellenvéleményét, mondván: a rendszer igazságtalan volna, hiszen szociológiai tény, hogy a gazdagabbaknak általában jobb jövedelműek a gyermekeik is, vagyis az alacsonyabb jövedelmű rétegeket eleve megfosztanák a támogatástól. Szakértők jobb megoldást, a kedvezmények körének szélesítését ajánlották helyette. Az elképzeléssel kapcsolatban hasonló volt az ellenzék és több szakértő véleménye is.

Magyar Bálint, SZDSZ-es politikus, volt kultuszminiszter az Index kérdésére válaszolva ostobának és igazságtalannak nevezte az egész elképzelést. - Nem fogadható el egy olyan koncepció, mely révén egyesek 100 milliós "támogatást" adhatnak "szegény" szüleiknek - fogalmazott a politikus. - Közben a családok 30 százaléka olyan anyagi helyzetben van, hogy egyáltalán nem tudnának élni a lehetőséggel. Magyarországon még mindig inkább az a jellemző, hogy a szülők kénytelenek támogatni a gyermeket, s nem fordítva. Sokkal hasznosabb lenne emelni a nyugdíjakat, fokozottan támogatni a rászorultakat. Azonban a Fidesz most sem hajlandó beismerni, hogy tévedett, inkább alattomos módon elkeni az egészet.

Hosszabb távú cél

A Pénzügyminisztériumnál korábban közölték: a tárca készíti a hatásvizsgálatokat. A kormánypárt pedig nem emelt kifogást az ellen, hogy elmaradtak a javaslatok kidolgozásával.

Harrach Péter szociális és családügyi miniszter csütörtökön a Népszabadságnak kiejelentette: a rendszer bevezetése hosszabb távú cél, és az adóreform részeként, valamikor a következő ciklusban kerülhet rá sor, de nem feltétlenül 2003 januárjában. Közölte: a szociális és pénzügyi tárca közös bizottsága dolgozik a javaslaton. Most úgy látják, a bevezetéskor az adó öt százalékának átutalására lesz lehetőség.  • Bérelnék
  • Bankszámla