Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Marton Istvánnak kell a 220 lóerő

2008.05.19. 17:28
Nagykanizsa megyei jogú város polgármestere zokon vette, hogy a sajtó a hétvégén negatív színben tüntette fel az új szolgálati autó beszerzését. Az "öreg vagyok már, és szeretem a biztonságot és szeretem a kényelmet" indoklást először letagadta, majd kontextusából kiragadottnak nevezte.

Nagykanizsa polgármestere szerint spórolásról és nem pénz elherdálásáról van szó az új szolgálati kocsi beszerzésekor, hiszen 10 millió forintért és nem drágábban, ráadásul használt autót vásárolnának.

Marton István (Fidesz, KDNP) hétfői sajtótájékoztatóján kiemelte: "köztudott, hogy egy luxusautó ára legalább 20 vagy inkább 30 millió forint, ezzel szemben a hivatal 10 millió forint értékben kívánja beszerezni az autót". Hozzátette: azért szeretné, ha kétéves körüli lenne az autó, mert "így az eredeti ár mintegy feléért beszerezhetjük, tehát egyáltalán nincs szó pénzherdálásról".

A polgármester megismételte az MTI-nek szombaton adott nyilatkozatát, miszerint az autót két polgármesteri ciklusra vásárolnák. "Az lenne az igazi pénzpocsékolás, ha veszek egy autót és azt két év múlva kidobják" - tette hozzá. Marton István azt mondta: biztonsági okokból fontos, hogy 220 lóerős legyen az autó, de ne legyen benne több 35 ezer kilométernél, ugyanis a jelenlegi, 8 éves Opel Vectra már 300 ezer kilométert futott, arról "a biztonság és a megbízhatóság már egyáltalán nem mondható el". Közölte, a híresztelésekkel ellentétben még nem tudják, hogy a leendő autó Audi A6-os lenne, mert három ajánlatra biztosan számítanak.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a szolgálati autó beszerzését ilyen negatív színben tüntette fel a sajtó. "Annak ellenére, hogy pontosan arra törekszem, hogy a lehető legkedvezőbb áron olyan autó kerüljön Nagykanizsa birtokába, ami biztonságos, megbízható, és nem utolsósorban szép, egy megyei jogú város polgármesteréhez illő" - mondta. Példaként Nyíregyházát, Hódmezővásárhelyt, Győrt, Szombathelyet és Debrecent említette, ahol Audi A6-ossal közlekednek a polgármesterek.

Marton István a tájékoztatón kiosztott írásos anyagban is megfogalmazta, hogy megkéri a sajtó munkatársait, ha idéznek tőle, akkor azt írják le, amit pontosan mond, minden elferdítés nélkül. Az "öreg vagyok már, és szeretem a biztonságot és szeretem a kényelmet" sem így hangzott el, utalt arra, hogy szombaton az MTI-nek miként nyilatkozott. Miután a távirati iroda tudósítója a sajtótájékoztatón lejátszotta a szombati telefonbeszélgetés hangfelvételét, amelyben az elhangzott mondat is szerepel, a polgármester annyit mondott, hogy más volt a szövegkörnyezet.

Az MTI kérdésére elismerte, hogy a közbeszerzési kiírás valóban tartalmazza az idézett felszereltségi listát. "Sok minden benne van, ha én szerkesztem, feltehetőleg nincsen benne" - fűzte hozzá azzal, hogy a közgyűlés már februárban elfogadta a beszerzésre a 10 millió forintos keretet, csodálkozik, hogy miért nem akkor lett ebből hír.

Megítélése szerint a közbeszerzési bizottság zárt ülésén született dokumentáció kapcsán megdöbbentő, hogy ez kiszivárgott, mert ezzel a helyi közbeszerzési rendeletet és a közbeszerzési törvényt is megsértették.

Az MTI szombaton a nagykanizsai Szuperhír hírportál és a Zalai Hírlap információjára alapozva kereste meg Marton Istvánt, miután hírt adtak arról, hogy Nagykanizsa egy maximum 10 millió forintos, de számos extrát tartalmazó autót kíván közbeszerezéssel szolgálati autónak kiválasztani. A kiírás egyebek mellett sízsákot, televíziózásra is alkalmas fedélzeti képernyőt, fából vagy bőrből készült kormányt és betéteket, CD-tárat, első sportüléseket, elektromos toló- és billenőtetőt, könnyűfém keréktárcsákat is felsorol, de meghatározza az autó fantomfekete gyöngyház színét és Alcantara üléshuzatát is.